Den historiske haven

Hjem / Museet / Arenaer / Lokasjoner / Hager og parker / Den historiske haven

Den historiske haven på Marienlyst stammer fra ca.1790. Det er en formalhave delt i fire felt med nytte- og frydbeplantning.

Den historiske haven er organisert omring en akse som går midt i anlegget fra lysthuset, inn i havestuen i huset og ender i det firefløyede anlegget, lystgården Gamle Marienlyst. Denne enkle haveformen viser betydningen av samspillet mellom bygningene og det havenanlegget som ble skapt som en integrert del av gården.

Haven har gjennomgått endringer og hatt mer romantiske og frittvoksende utgaver, og mer nøkterne og strenge uttrykk. Slik haven ser ut i dag er resultat av en havearkeologisk undersøkelse. Men den grunnleggende strukturen har hele tiden var bestemmende, og den viser at drammensborgerskapet var kjent med internasjonale trender både inne have- og byggekunst. Formen, den firedelte, symmetriske haven, går helt tilbake til oldtidens paradishaver i Midt-østen og Asia.

Så sterk er denne formen, at da arkitekt C.F. Arbo planla museumsbygningen og den nyklassiske haven på slutten av 1920-tallet, fortsatte han denne formen og holdt seg strengt til aksen. Derfor ligger bronsedøren i sentrum av fasaden på Museumsbygningen i rett linje til døren i lysthuset som ble bygget 140 år tidligere.

Åpningstider:
Den historiske haven er åpen hver dag hele året.

Adresse:
Konnerudgata 7

Se også...