Den historiske haven
Den historiske haven på Marienlyst stammer fra ca.1790. Det er en formalhave delt i fire felt med nytte- og frydbeplantning.
Den historiske haven er organisert omring en akse som går midt i anlegget fra lysthuset, inn i havestuen i huset og ender i det firefløyede anlegget, lystgården Gamle Marienlyst. Denne enkle haveformen viser betydningen av samspillet mellom bygningene og det havenanlegget som ble skapt som en integrert del av gården.
Haven har gjennomgått endringer og hatt mer romantiske og frittvoksende utgaver, og mer nøkterne og strenge uttrykk. Slik haven ser ut i dag er resultat av en havearkeologisk undersøkelse. Men den grunnleggende strukturen har hele tiden var bestemmende, og den viser at drammensborgerskapet var kjent med internasjonale trender både inne have- og byggekunst. Formen, den firedelte, symmetriske haven, går helt tilbake til oldtidens paradishaver i Midt-østen og Asia.
Så sterk er denne formen, at da arkitekt C.F. Arbo planla museumsbygningen og den nyklassiske haven på slutten av 1920-tallet, fortsatte han denne formen og holdt seg strengt til aksen. Derfor ligger bronsedøren i sentrum av fasaden på Museumsbygningen i rett linje til døren i lysthuset som ble bygget 140 år tidligere.
Åpningstider:
Den historiske haven er åpen hver dag hele året.
Adresse:
Konnerudgata 7
Se også...
DRAMMEN KUNSTFORENING 2019: Spennende kunstsamarbeid
Far og datter utforsker ulike nivåer av tilstedeværelse
De mange måter å gå på…
Vi er så heldige i Drammen at vi har et enestående kulturminne som brukes av byens befolkning nesten 150 år etter at det ble anlagt. En gruppe fremsynte borgere så potensialet som lå i Bragernesåsen.
MUSEET 2018
Lørdag 2. juni lanserte vi 4. utgave av magasinet MUSEET – i år med 4 siders ekstra lesestoff.
Hvordan ser 1900-tallet ut?
Det er selvfølgelig et håpløst spørsmål å besvare, hvordan et helt århundre ser ut. Ogdet må også spørres, når begynte egentlig 1900-tallet og når slutter det?
En Insiders utvalg!
Drammens Museum har vært museum siden 1908, og vi sier gjerne at vi har ca. 50 000 gjenstander i samlingen vår. I samlingen har vi «enere» innenfor sin sjanger, som pokaler fra Nøstetangen, sølvgjenstander fra kjente sølvsmeder i Drammen, rosemalte gjenstander av Herbrand Sata, tekstiler vevet av Frida Hansen og malerier av J.C. Dahl.
Populær foredragsserie om begrepet identitet
Hva legger vi i begrepet identitet? I en serie foredrag har vi invitert forskere innen ulike fagområder om å dele sin kunnskap med oss og publikum på våre Kulturkvelder med utgangspunkt i begrepet identitet.