museet-2020-01

Museet 2020

Redaktørens reflekjoner

I drammensforfatterens Kristian Klausens siste roman Døden i arbeid forviller hovedpersonene seg inn i museumsparken her på Marienlyst etter en lang spasertur. Konnerudgata har også fått en viktig symbolsk betydning for hovedpersonen Mark Rothko. Hele romanen er fylt med steder og beskrivelser av Drammen som ikke er så rart med tanke på at Klausen bor og arbeider i Drammen. Det radikale er at han har funnet opp et univers der kjente amerikanske kunstnere bor, beveger seg og arbeider her.

Denne våren har vi sett at drammensere har tatt bena fatt. Aldri har vi vel sett så mange bruke turstiene vi har både langs elva, Bragernesåsen og Strømsåsen. Vi har hatt behov for å bevege oss i en hverdag med karantene og da kan vi virkelig være glad for at vi bor i en by der det er lagt til rette for bevegelse og fysisk aktivitet. Det er mange som har tatt til orde for at å gå, spasere eller vandre gjør noe med oss, at det gjør at vi får bearbeidet det vi har jobbet med, bearbeidet noe som er vanskelig eller rett og slett bare
kan la tankene fly. Både Platon og Sokrates holdt vandrende forelesninger og Rousseau hevdet han ikke klarte å tenke uten å gå samtidig.

Jeg tror at koronasituasjonen har fått mange av oss til å tenke gjennom hva vi ønsker å fylle livene våre med i fremtiden. Plutselig har vi vært i en sitasjon der hverken jobb eller kulturelle tilbud er en selvfølge. Men vi har fått mer tid til å lese og kanskje litt mer tid til å tenke over hvordan vi vil ha det. I denne utgaven av Museet har vi valgt å fokusere enda mer på våre have- og parkanlegg enn tidligere år. Det er våre visningsrom ute, og vi håper dere tar turen innom Gulskogen gård, Hallingtunet, den historiske haven eller den japanske haven. Dette er steder man kan oppsøke helt gratis, alene eller sammen med andre. Her kan man bevege seg litt langsommere, slappe av og reflektere.

Dette er 6. utgave av magasinet Museet som vi gleder oss til å gi ut hvert år. Her får vi vist og fortalt hvem vi er og hvordan vi jobber. Det er noe med formatet og måten vi blar og leser noe som er på papir.
Det gjør noe med oss, vi leser kanskje litt langsommere og setter i gang en refleksjon som vi mister i vår hurtige digitale hverdag.

I dette magasinet ønsker vi først og fremst å fortelle om hva som skjer kommende sommer og høst, hvilke utstillinger publikum kan se, pågående prosjekter som vi jobber med og hvem vi samarbeider med. Vi kommuniserer også alt dette med publikum via Facebook, instagram, Nyhetsbrev og hjemmeside. Det er tross alt på våre digitale flater de fleste av oss er.

At vi i tillegg ønsker å gi ut Museet som ikke kun skal være et program, men også ha form som et magasin eller tidsskrift er for at vi ønsker at noe av innholdet skal gå mer i dybden. I år har vi endret litt på designet som vi mener har mye å si for at magasinet skal leses. Det er fortsatt i en gjenkjennelig format, men på et nytt papir og litt mer farger enn tidligere. Jeg håper dere stikker magasinet i veska på en gåtur i sommer og setter dere et sted som egner seg for en rolig lesestund.

Ida Klingvall
redaktør

Magasinet kan leses i sin helhet her:

https://issuu.com/home/published/drm-museum-magasin2020-original-20200603

Se også...