
Populær foredragsserie om begrepet identitet
Hva legger vi i begrepet identitet? I en serie foredrag har vi invitert forskere innen ulike fagområder om å dele sin kunnskap med oss og publikum på våre Kulturkvelder med utgangspunkt i begrepet identitet.
Identitetsbegrepet blir brukt og henvist til i så mange ulike sammenhenger og fylles med ulikt innhold, at vi har ønsket å bli mer bevisst begrepsbruken. Men identitet handler om hvem vi er og hvordan vi ser på oss selv og om hvordan andre ser på oss og ikke minst hvem vi ønsker å være.
Foredragene har vist seg å være svært populære, og det har antagelig noe med at vi er interessert i oss selv – vi ønsker å vite hvem vi er og hvordan vi kan bli en bedre utgave av oss selv. Så langt har vi hatt følgende til å drøfte begrepet; Åsmund Thorkildsen og Øivind Storm Bjerke, Finn Skårderud, Sigmund Karterud, Trond Berg Eriksen og biskop Per Arne Dahl.
Vi er opptatt av identitetsbegrepet da vi som et kunst og kulturhistorisk museum har gjenstander, utstillinger og verk som dekker de fleste innganger til hvordan man tidligere har forstått seg selv til hvordan man definerer sin identitet i dagens kulturelle mangfold. Å kjenne seg trygg på sin egen identitet, handler vil mange si om å kjenne sin bys historie andre vil si sitt lands historie eller Europas eller verdens historie. Drammen har alltid vært en internasjonal by og med dagens flerkulturelle Drammen er det ikke snakk om én identitet.
Hva er det som har vært med å forme vår identitet til ulike tider og hvilke faktorer er det som former oss i dag? I dag har vi større sosial mobilitet i motsetning til bondesamfunnet, men hvilke utfordringer er det vi møter i dagens samfunn og medievirkelighet? Hvor viktig er det med antall likes og delinger for vårt selvbilde? Livene våre er ikke konstante og vår identitet handler om hvilke valg og beslutninger vi tar underveis. Det finnes uendelig mange måter å leve et liv på og er det ikke et sunnhetstegn om vi har flere identiteter å spille på? Identitet og kultur endrer seg over tid, og globaliseringen gjør at vi like gjerne kan like tyrkisk hip-hop som norske folketoner eller at vi foretrekker et par Marc Jacobs hansker fremfor strikkede selbuvotter.
Velkommen til vår neste Kulturkveld 27. september! Da kommer Nina Witoszek og skal fortelle oss om den norske identiteten sett med polske øyne.
Tidligere foredrag
Våren 2015
Øivind Storm Bjerke: Selfies i samtidens billedkultur
Åsmund Thorkildsen: Cindy Shermans selvicenesettelser
Høsten 2015
Finn Skårderud: Selvportretter i billedkunsten
Våren 2016
Trond Berg Eriksen: Hva er identiet?
Høsten 2016
Sigmund Karterud: Narsissime hos kvinner og menn
Våren 2017
Per Arne Dahl: Fri og bevar meg vel! Om identitet og nåde
Ida M. Klingvall
Prosjekt – og arrangementskoordinator
Se også...
Det skjer på Marienlyst!
Marienlystprosjektet – revitalisering, forankring og inkludering
Åpning av Novemberutstillingen 2023
22.11. åpnet Buskerud Bildende kunstnere og Drammens Museum Novemberutstillingen 2023. Vi ønsker velkommen til en flott utstilling i Lychepaviljongen fra 23.11.23 til 07.01.24
Novemberutstillingen 2023
Onsdag 22. November klokka 18:00 åpner Novemberutstillingen 2023
Angrepene på sivile må stoppe
Vi fordømmer på det sterkeste drapene på israelske og palestinske sivile som finner sted i Midtøsten.
SANGER FRA ANTROPOCEN
Velkommen til ny utstilling – SANGER FRA ANTROPOCEN 07.09-22.10