Danmarks designhelt til Drammen

Kay Bojesen er forbundet med «humøret i dansk design» og gav liv til den sjarmerende treapen
som smykker mang et norsk hjem i dag. Nå presenteres den største utstillingen av hans produkter utenfor Danmark noensinne på Drammen Museum.

Det gis et lærerikt og inspirernde innblikk i dansk designhistorie og Kay Bojesens lekne univers, når dørene i februar åpnes for utstillingen
Kay Bojesen (1886 – 1958) – Dansk Design for det moderne liv. I perioden 11. februar til
22. mai 2016 presenteres et stort utvalg av Kay Bojesens mest ikoniske objekter og publikum får oppleve hans sjarmerende og originale univers av brukskunst i sølv og tre sammen med hans populære dyr, leketøy og andre trefigurer med røtter i den enkle danske designtradisjon.

Kay Bojesen (1886 – 1958) – Dansk Design for det moderne liv
Drammen Museum, 11. februar – 22. mai, 2016.

Kay Bojesen begynte sin designkarriere langt unna leketøy. Han fikk opplæring hos Georg Jensen og gjorde seg raskt bemerket som en av sin generasjons mest talentfulle danske sølvsmeder, bl.a. på verdensutstillingen i Paris i 1925. Grand Prix, hans bestikk fra 1938, vant den internasjonale designprisen i Milano i 1951 og er fortsatt et moderne designikon.

Det var først i 1930-årene at han slo gjennom med sitt underfundige leketøy i tre. Flere av disse modellene er i dag kostbare og ettertraktede samleobjekter.

Kay Bojesen var en original, men også i høy grad en mann av sin tid. Han bodde i Bellavista, Arne Jacobsens modernistiske mesterverk nord for København, og leiligheten hans var et samlingssted for tidens fremadstormende elite av arkitekter og designere. Kollegaene hans tegnet primært møbler og lamper. Bojesen holdt seg imidlertid helst til mindre gjenstander, som smykker, bestikk og leker. Hans tidligste arbeider er preget av «skønvirke», eller det som på norsk kalles jugend, men fra 1928 utviklet han seg mer i retning av den lyriske funksjonalismen.

Kay Bojesen var hele sitt liv sterkt engasjert i arbeidet for å utbre dansk design og var i 1931 med på å stifte Den Permanente, som frem til 1981 var det førende utstillingsstedet for dansk design i København. Han var dessuten ofte representert på utstillinger verden over. Kay Bojesen var flittig som en maur, og frem til sin død i 1958 rakk han å tegne over 2000 gjenstander i sølv, tre, bast, porselen, glass, tinn, bambus og melamin.

Kay Bojesen-utstillingen på Drammen Museum rommer et bredt spekter av produkter fra Kay Bojesens allsidige designunivers.

Den store populariteten og etterspørselen har ført til at en rekke av Kay Bojsens produkter igjen er satt i produksjon. Produktene i sølv og stål forvaltes av Kay Bojesens barnebarn Susanne Bojesen Rosenqvist under firmanavnet Kay Bojesen Aps, og trefigurene har i lang tid blitt produsert og markedsført av Rosendahl Design Group A/S under merkenavnet Kay Bojesen Denmark, i tett samarbeid med Bojesen-familien.

Kay Bojesen-utstillingen kan oppleves på Drammen Museum i perioden 11. februar – 22. mai.

Se også...