Birgit Hagen – Einsamt hjarta

Vårens utstilling er en presentasjon av tekstilkunstneren Birgit Hagen (1912-2004) fra Hallingdal.

I denne store utstillingen vil vi vise at hennes tekstiler og malte verk har en dybde og uttrykkskraft som fortsatt beveger og som fortjener en plass i kunsthistorien.  Utstillingen viser hennes mange billedvever i et abstrakt formspråk samt hennes malte plater i serien Skisser fra en barndom. Tilknytningen til Hallingdal og naturen betydde enormt for Birgit Hagens kunstneriske produksjon. Mange av billedvevene er knyttet til steder og stemninger fra naturen i Hallingdal. Men Birgit Hagen reiste også mye hele sitt liv og var orientert mot en større verden og hentet inspirasjon fra sine reiser. Birgit Hagen var hele tiden i dialog med disse stedene, med formene og materialene.

Mange av billedvevene er knyttet til steder og stemninger fra naturen i Hallingdal. Birgit Hagen hadde et oppriktig ønske om å forstå sitt eget liv og hun konfronterte seg selv med de sterke og traumatiske opplevelsene hun opplevde i sin barndom. Ut av alle disse fragmenter klarte hun å skape et innhold i en form som har så høy kvalitet uavhengig av tid og sted. Hun hadde et intenst ønske om å finne et uttrykk for sine indre bilder.

Hun skapte abstrakte billedvever og hun benyttet materialer som ledninger, knapper, plast og glass i blanding med håndfarget garn fra spelsau. Hun utfordret billedvevens teknikk i form av både materialer og uttrykk i en tid da fortsatt de fleste forbandt vevkunsten med kvinnehåndarbeid eller håndverk i form av brukskunst.

Birgit Hagen var einsam i den forstand at hun levde et liv uten den tradisjonelle familiestrukturen og trygge økonomiske rammer. Hun ga sin kjærlighet til kunsten, som kvinner vanligvis gir til mann og barn. Hun var en kunstner som ikke ønsket for mye oppmerksomhet rundt sin egen person og berømmelse var ikke et mål.

Utstillingen ledsages av en rikt illustrert katalog skrevet av kurator for utstillingen Ida M. Klingvall.