Ofte stilte spørsmål

Hjem / Besøk / Ofte stilte spørsmål

Her finner du de mest vanlige spørsmålene vi får på museet

OM MUSEET:

Hva er Drammens Museum?

Drammens Museum for kunst- og kulturhistorie er et konsolidert museum.

Museet har store samlinger med kunst, design, kunsthåndverk, sølv, glass og fajanse, folkekunst, kirkekunst, møbler og interiører, i tillegg til andre kulturhistoriske gjenstander. Vi har en betydelig samling Nøstetangenglass. Vi forsker i museets samlinger, våre historiske park- og hageanlegg, våre friluftsmuseer og våre lystgårder.

Museet på Marienlyst med Museumsbygningen og nyklassisistisk park, Lychepaviljongen med Det Faste Galleri og en Japansk hage, lystgården Marienlyst med historisk hage, og friluftsmuseet Hallingtunet, et bygdetun med bygninger fra Hallingdal.

Gulskogen gård, et fredet lystgårdanlegg med stort parkanlegg fra slutten av 1700-tallet

Austad gård, en fredet lystgård fra begynnelsen av 1800-tallet

Friluftsmuseet på Bragernesåsen, med en rekke bygdetun og bygninger fra hele Buskerud

Hva var Museumsbygningen originalt?

Museumsbygningen fra 1928-1930 ble bygget som museum av arkitekt Christian Fredrik Arbo.

Hva er historien til den hvite lystgården?

Etter oppkjøp og sammenslåing av flere løkker og omfattende dreneringsarbeider kunne krigsråd og krigskommisær Hans Thomas Weyer bygge en lystgård i 1770-årene som naturlig nok fikk navnet «Weyersfryd». Weyer døde i 1790, og fem år senere solgte enken gården til justisråd Hans Henrik Tønder. Han døpte om gårdsanlegget til «Tøndersfryd». I 1809 kjøpte grosserer og skipsreder Hans Malling anlegget. Han oppkalte gården etter sin hustru Elisabeth Marie Tidemand, altså «Marienlyst». I 1843 ble Marienlyst overtatt av gartner Jørgen Knudsen som drev stort havebruk og gartneri her i 40 år. I 1873 ble Marienlyst kjøpt av tekstilfabrikant Jørgen Jacob Fuglesang. Fuglesang-familien ble den siste private eier av lystgårdsanlegget.

I 1909 ble eiendommen solgt til Drammen kommune som overlot Marienlyst til Drammens Museum. Her åpnet museet sine første utstillinger til by jubileet samme år. Etter å ha fungert som visningslokale for museets samlinger 1911-1928 og deretter som lystgårdsmuseum og magasin for samligene i mange år gjennomgår Marienlyst nå en restaureringsprosess med sikte på å åpne gården for publikum.

Marienlyst stadion og Drammensbadet ligger på det som tidligere var gårdens jorder.

PRAKTISK INFORMASJON:

Når har dere åpent?

Vi har åpent hver dag, unntatt spesifikke helligdager. Sjekk nettsidene, eller ring oss.

Hva koster det?

  • Fri inngang opp til 18 år.
  • Voksne: 120,-
  • Honnør/Student: 60,-
  • For ulike medlemskap og rabatter, henvend deg til museet ved ankomst.
  • Lørdag: fri inngang hele dagen.

Hvordan kommer man seg til dere?

Drammens Museum ligger sentralt på Strømsø i Drammen, en rask spasertur fra sentrum og kollektivtrafikken. Se på kart her: Drammens Museum – Google Maps

Med tog:

Gå fra Strømsø Stasjon og tvers over Strømsø Torg. Du skal ha den grønne Globusgården til venstre og den oransje gamle bankbygningen til høyre. Gå gjennom undergangen og du får museets store hvite port til venstre når du kommer opp.

Med Bil:

Fra Oslo (E18)

Kjør E18 til Drammen. Ta E134-avkjøringen mot 319 Kongsberg/Drammen S over motorveibroen. Ta 3. avkjøring i første rundkjøring, deretter 2. avkjøring ut på 282/Bjørnstjerne Bjørnsons gate i andre rundkjøring. Følg Bjørnstjerne Bjørnsons gate. Kjør rett frem i tredje rundkjøring. Ta 2. avkjøring ut på Konnerudgata i fjerde rundkjøring. Sving til venstre ved Danvikgata. Ta til venstreigjen ved Schreiners gate.

Fra Eiker/Kongsberg/Hallingdal (E134)

Kjør E134 til Drammen. Ta 2. avkjøring i første rundkjøring, deretter 2. avkjøring i neste rundkjøring ut på 282/Bjørnstjerne Bjørnsons gate. Følg Bjørnstjerne Bjørnsons gate. Kjør så rett frem i tredje rundkjøring. Ta 2. avkjøring ut på Konnerudgata i neste rundkjøring, og så til venstre i Danvikgata. Sving til venstre ved Schreiners gate.

Fra Vestfold (E18)

Kjør mot nord på E18 til Drammen. Ta avkjøring mot E134/ Drammen/Kongsberg. Ta 1. avkjøring i rundkjøringen. Ta 2. avkjøring i neste rundkjøring ut på 282/Bjørnstjerne Bjørnsons gate. Følg Bjørnstjerne Bjørnsons gate. Kjør rett frem i tredje rundkjøring. Ta 2. avkjøring ut på Konnerudgata i neste rundkjøring. Ta til venstre i Danvikgata. Ta til venstre ved Schreiners gate.

Hvor kan jeg parkere?

Vi har parkeringsplasser utenfor museet langs gjerdet mot Drammen Videregående Skole. Her er det flere parkeringssoner, så vær obs. Drammen VGS og Drammensbadet har også tilgjengelige parkeringsplasser på området. Blichs Parkeringshus er ca 400 meter unna, de har gratis parkering etter kl. 16:00 og lørdager etter klokken 12:00, samt hele søndag. I Blichs er det også lademuligheter.

Er det noe jeg ikke kan ta med inn i utstillingene?

Ja, det er det. Vi har uerstattelige gjenstander, og derfor kan du ikke ha med deg følgende:

–          Sekker, vesker, kofferter, bæremeiser. Alt som er større enn et A4 ark låses inn i skap. Nøkkel får du av den ansatte.

–          Flytende væske, skarpe gjenstander og paraplyer

–          Mat og drikke (unntatt babymat og medisiner)

–          Sko med brodder/pigger.

MAT OG DRIKKE

Kan jeg spise der?

I Lychepaviljongen har vi en svært hyggelig kafe med uteservering om sommeren. Her er det påsmurte bagetter og rundstykker, suppe, vafler, is og utvalgte kaker. Kafeen følger museets åpningstider.

I de ulike hagene kan du ha med deg medbrakt mat og nyte der (Åpen ild og engangsgrill er ikke tillatt).

FORMIDLING:

Kan jeg bestille omvisning?

Vi vil svært gjerne formidle det vi har av utstillinger, men er avhengig av å planlegge i god tid. Send en mail til post@drammens.museum.no der du forteller når du ønsker omvisning, hva dere ønsker å se, hvor mange dere er og om dere ønsker å kombinere det med et kafebesøk.  Formidling koster 1250 kr , inngangsbillett kommer i tillegg.

Jeg ønsker kun å gå på egenhånd, hvordan kan jeg få en best mulig opplevelse?

Snakk gjerne med våre ansatte på jobb, de vil vise deg hvilke utstillinger som er hvor. På den måten kan du legge opp løypa slik det passer best for deg. Du har en inngangsbillett som gjelder både museumsbygningen og Lychepaviljongen, og da kan du bevege deg fritt frem og tilbake etter eget ønske.

Vi har en digital formidling på Kunstporten: Voksne (kunstporten.no)

Her kan du lese mer om samlingen, få tilrettelagt info og få mer ut av besøket ditt. Du kan lese om gjenstandene og utstillingene før, underveis eller etter besøket. Det er gratis og krever ingen innlogging eller registrering.

4 tips til deg som kommer hit med barn:

1: Kunstporten har sin egen formidling for barn (5-9 år). Her kan de være detektiver etter utvalgte bilder, og lære om kunsten på sine egne premisser.

2: Vi har alltid åpent i Workshop-rommet i helger og skoleferier. Her er det tegnesaker i alle farger, oppgaver, og mye plass til å bevege seg fritt. Dette er alltid et gratistilbud.

3: Det er mange arrangementer og aktiviteter for barn på museet, les mer her: Barn og unge – Drammens Museum

4: Gå på jakt i samlingen. Se på Dale Chihuly  – Chandelier i trappeoppgangen, hva ligner den på på? Se på det gamle lekehuset i Glimmer og Gavn, hvordan var det å leke med dukker av porselen? Og se på bildet av Hans Heyerdal i Det Faste Galleri. Finner du jenta som holder en skål med jordbær? Ser du at øynene hennes følger etter deg mens du beveger deg rundt? Hvordan går det an?

–          Alle skolelever i Drammen kommune er innom Museet via Den Kulturelle Skolesekken. Kanskje barnet du har med deg allerede er godt kjent her, og kan fortelle deg noe?

TILGJENGELIGHET

Har dere rullestol til utlån?

Ja, vi har en manuell rullestol i Museumsbygningen og i Lychepaviljongen. Spør de som jobber der om assistanse.

Har dere heis?

Ja, vi har heis både i Museumsbygningen og Lychepaviljongen.

FOTO:

Er det lov å fotografere gjenstander?

Det er lov, men vennligst ikke bruk blits. Bildene er kun til privat bruk. Ved ønske om å fotografere til offentlig bruk, ta kontakt med museet.

ARRANGEMENT PÅ GULSKOGEN

Kan jeg ha et arrangement på Gulskogen Gård?

Gulskogen gård og park er et unikt og fredet kulturminne. Det er svært få gjenværende lystgårdanlegg med hage fra 1700- og 1800-tallet i slik stand. Derfor tillater vi ikke bryllup, reklameinnspilling eller andre arrangementer hverken i hagen eller inne i bygningen. Grilling er ikke tillatt. Vi ønsker hjertelig velkommen til dere som skal nyte Drammens vakreste hage med piknik, gåturer, fotografering og rekreasjon.

SAMLING

Jeg har noen gjenstander/kunst som jeg tenker er av interesse for museet, hva gjør jeg?

Da kan du sende en mail til post@drammens.museum.no

Der legger du med bilder og forteller det du vet om gjenstanden, så tar vi kontakt med deg dersom det er aktuelt. Vi tar ikke imot noe uten avtale.

Dersom du har behov for en verdivurdering ber vi deg ta kontakt med Blomquist eller Grev Wedel Auksjoner.

Jeg har noen spørsmål ang samlingen deres, hva gjør jeg?

Da sender du en mail til post@drammens.museum.no, så blir den videreformidlet til de rette personene.

VIL DU BIDRA?

Jeg har litt ekstra tid, kan jeg bidra på noen måte?

Det vil vi svært gjerne. Vi har 3 fantastiske venneforeninger, som gjør en betydelig innsats for museet. Disse foreningene har dugnader og jobber jevnt og trutt hele året med å vedlikeholde anlegget, i tett samarbeid med museet. Det er også en sosial møteplass hvor det alltid er plass til kaffe, kjeks og gode samtaler, og så klart årets julemiddag.

Austad gårds venneforening, Gulskogen Gårds venneforening og Friluftsmuseets venner. Ta kontakt med venneforeningene direkte, eller henvend deg til museet.