Glimmer og gavn

Åpen hele året

Glimmer og gavn viser borgerhjemmet omkring 1900 med praktstykker av teppekunst, møbler, serviser og tekstiler. Høydepunktet er billedteppet ”Rosenhaven” av Frida Hansen.

Nymonteringen (2001-) viser Drammens Museums samlinger av innredning, interiører, pynt og tekstiler fra historismens tid i annen halvdel av 1800-årene. Tingene fra denne tiden er laget i de internasjonale «nystilene», nyrenessanse, nyrokokko, nygotikk. Slike ting var lenge uønsket på norske museer, og sto som utrykk for dårlig smak («palmer og plysj»).

Variasjonsrikdommen i 1800-årene var uttrykk for den nye moderne verdens beundering for alt eksotisk, i fjerne østen og i vår fortid. Jernbane og telegraf brøt ned avstandene. En ny kollektiv borgerlig kultur dyrket alt det eksotiske, men formet det slik at det passet inn i deres tid og ble tilpasset deres kulturelle konvensjoner. Her gjenkjenner vi meget av vår egen tids holdninger til tingene og hva vi kan lese inn i dem. Utstillingen viser romlige tablåer, hvor de enkelte gjenstander skal fungere sammen for å formidle noen av deres opprinnelige stemninger og holdninger.

Kurator: Einar Sørensen og utstillingsdesign: Reidun Bull-Hansen

Mandag til fredag 11.00 – 15.00

Onsdag 11.00 – 18.00

Lørdag 11.00 – 16.00 (gratis adgang)

Søndag 11.00 – 16.00