2-1

Norsk motehistorie: En pangstart. Og Drammens Museum var med!

Museumsklær! Levende modeller! Som danser! Til levende musikk! Til og med i historiske drakter utlånt fra Drammens Museum! Omtaler av Kunstindustrimuseet i Oslos store draktparade «Drakt og dans» i november 1933 fikk publikum til å stå i lange køer utenfor museet. Det som omtales som «Draktparaden», var en uke viet drakthistorie, musikk, dans, foredrag og miniutstillinger. Og helt riktig ble de historiske klærne båret av levende modeller, som danset til levende musikk.

Kunstindustrimuseet i Oslo var ikke alene om den type iscenesettelse. Det dukker opp flere eksempler på liknende prosjekter gjennom hele 1930-tallet. Men Draktparaden i 1933 var den aller største, og hadde et klart mål: Prosjektet var ment å dokumentere alt av historisk bymote i Norge, inkludert tidens samtidsmote, samle alt dette i et eget bokverk, og på sikt bane vei for et eget draktmuseum i Norge.

I dette foredraget forteller Janne H. Arnesen om bakgrunnen for draktparaden, arbeidet som ble gjort, og hvilken betydning den hadde for motehistorie som museumsfag. Publikum inviteres også til å se den 20 minutter lange høydepunkt-filmen fra 1933! 

Janne H. Arnesen (MA) er en norsk drakthistoriker som har sitt daglige arbeide ved Nasjonalmuseet. Hennes hovedområder er norsk drakt- og motehistorie, og meningsbærende drakt som uniformer, kongelig drakt og scenekostymer.

  • Onsdag 25. september kl. 18.00
  • Museumsbygningen, Drammens Museum, Konnerudgata 7, 3045 Drammen
  • Inngangsbillett: Voksne kr. 120,  studenter, honnør kr. 60, barn under 18 år gratis