Holmsbumalerne

Hjem / Læring / DKS / Holmsbumalerne

For over hundre år siden ble det etablert en kunstnerkoloni i Holmsbu.

Kunstnerne elsket stedet og kom tilbake år etter år for å male. I dag står det et galleri i skogen til minne om de tre kunstnerne som utgjorde kjernen i kunstnergjengen; Oluf Wold Torne, Thorvald Erichsen og Henrik Sørensen. Dere skal bli med inn i dette galleriet, bli kjent med bygningen, maleriene og bakgrunnen for kunstnerkolonien. Etter den dialogbaserte formidlingen skal elevene lage en film om noe av det de har lært. Vi avslutter besøket i Holmsbu galleri med å se alle filmene.

Barneskole, 5. trinn, 6. trinn

Kommuner: Drammen, Hurum og Røyken

Kontaktperson

Maria Ianke: 48 95 75 43

formidling@drammens.museum.no

-Bytte av dag og tid må gå gjennom kontaktperson ved Drammens Museum.-

 

Orientering for lærere

Informasjon om opplegget og det praktiske ligger her på nettsiden. Under fanen oppgaver finner du forslag til oppgaver dere kan gjøre på skolen før galleribesøket. Der ligger også alle filmoppgavene elevene skal løse under besøket. Det er en fordel at elevene er delt i grupper før de kommer til galleriet og at hver gruppe har fått en filmoppgave som de er litt forberedt på.

Filmene blir vist tilslutt for hele klassen. Om dere vil kan dere filme filmene med en mobiltelefon, slik at klassen kan se dem igjen senere, og eventuelt vise dem fram på skoleavslutningen.

Ta kontakt hvis spørsmål!

Praktisk informasjon

 • For hvem: 6. trinn i Asker (tidligere Hurum og Røyken) 2021
 • Varighet: 1,5 t
 • Metode: dialog, samarbeid, rollespill, film

Lunsj

Se i kjøreplanen når lunsj er satt av i programmet. Dere kan sitte og spise under eika ved parkeringsplassen eller nede i Støa (Støa er ikke åpen, men har et lite overbygg).

 • Oppmøtested: Inngangsdøra til Holmsbu Billedgalleri (Det tar ca. 5 min å gå fra parkeringsplassen til galleriet)
 • Ta med: mat og drikke, sitteunderlag og kle dere etter været. De fleste av gruppene skal filme ute så det er viktig at elevene har nok klær på seg. Det kan være kaldt i skyggen inne i skogen.

Vi gleder oss! Velkommen!

Forarbeid

 • Snakk om hva dere skal i Holmsbu, om galleriet og malerne som malte der.
 • Del inn i grupper, ca 4-5 på hver gruppe. Eventuelt også roller.
 • Der det er for få eller for mange roller kan man legge til eller trekke fra. Dette kan museumspedagogen hjelpe til med når dere er kommet til galleriet.

 

Filmoppgaver i Holmsbu Billedgalleri

Gruppe 1 – Holmsbu billedgalleri og arkitekturen

Lag en film på maks 3 min.

 • Rolle 1: En som filmer
 • Rolle 2: Sven Oluf Sørensen
 • Rolle 3: arkitekt Bjart Mohr
 • Rolle 4: Intervjuer
 • Rolle 5: Lokal dugnadsmann. 1-3 personer.

Mål: lære om galleriets arkitektur, hva det er bygget av, hvordan og hvorfor det er bygd.

Gruppe 2 – Henrik Sørensen og trollene

Lag en film på maks 3 min.

 • Rolle 1: En som filmer
 • Rolle 2: Henrik Sørensen
 • Rolle 3: Henrik Sørensens kone, Gudrun
 • Rolle 4: Nyhetsreportere (en eller flere)

Mål: Bli kjent med kunstneren Henrik Sørensen og hans forhold til naturen og motivene han maler, litt om llivet som kunstner i Holmsbu. Stikkord: overtro, skogsredd, troll, lytte,  male utendørs, male følelse

Gruppe 3 – Kunstnerkolonien i Holmsbu

Lag en film på maks 3 min. Filmen viser et intervju med grunnleggerne av kunstnerkolonien i Holmsbu, ca. 1917.

 • Rolle 1: En som filmer
 • Rolle 2: Henrik Sørensen
 • Rolle 3: Oluf Wold Torne
 • Rolle 4: Thorvald Erichsen
 • Rolle 5: Intervjuer

Mål: Vite hvem som er grunnleggerne og hovedpersonene i Holmsbukolonien og hvorfor de ønsket å male her år etter år.

Gruppe 4 – Kjærlighetssorg

Lag en film på maks 3 min.
Et filmteam er i Jahrskogen i 1935 for å dokumentere maleren Henrik Sørensen» in action». Han er i skogen for å male «Tone Veli venter». Filmen skal få frem historien til motivet.

 • Rolle 1: En som filmer
 • Rolle 2: Maleren Henrik Sørensen
 • Rolle 3: Modellen Birgit Prestø
 • Rolle 4: En reporter eller to fra filmteamet

Mål: Bli kjent med et av Sørensens favorittmotiv: «Tone Veli venter» og historien bak motivet. Bruk maleriet som inspirasjon til filmen. Tenk over forholdet mellom menneske og natur.

Gruppe 5 – Reklamefilm

Lag en film på maks 3 min.
Gruppa skal sammen lage en reklamefilm for Holmsbu Billedgalleri 2014. Dere filmer på stien opp til galleriet. Reporter viser husene, atelier, og skogen som inspirerte kunstnerne og intervjer noen som kan fortelle om stedet.

 • Rolle 1: En som filmer
 • Rolle 2-3: reportere fra reklameteamet
 • Rolle 4-6: intervjuobjekter; en ungdom fra Holmsbu, en kunsthistoriker, en eldre dame, evt flere

Mål: reklamefilmen skal få flere til å besøke galleriet i sommer og må få frem historien til området.

Informasjon om de ulike malerne

Henrik Sørensen kom første gang til Holmsbu i august 1911, sammen med sin kone Gudrun. De var der ca. to uker sammen med Torne og Erichsen. Sørensen bodde i nabohuset til Torne nede i Støa, i familien Tollefsen sitt hus. Han fikk leie det hver sommer til han kjøpte det i 1930. Sørensen vil male følelser og få fram stemning i bildet, f.eks sommerfølelse, følelse av varme, redsel og sorg. Han malte nede ved sjøen de første somrene, etter hvert gikk han opp i skogen.

Henrik Sørensen var lederen i kunstnerkolonien. Han kjente mange, som kom for å besøke han. Han mente noe om alt. Han snakket høyt og var veldig bestemt. Han tøyset og tullet og fikk alle til å le. Han fortale spøkelseshistorier. Alle tre trodde at det fantes usynlige vesener i naturen.        .

Oluf Wold Torne kom til Holmsbu først av de tre vennene. Han kom med båt fra Son 15. juni 1911 etter at en malervenn hadde sagt at Holmsbu var et flott sted å male. Torne tok med kona Kris og datteren Ragna og bodde hver sommer i det røde huset nede i Støa frem til han døde i 1919. Wold Torne malte mest landskap nede i Støa med Drammensfjorden i bakgrunnen.  Den første sommeren 1911 malte han maleriet «Gogga syr». Gogga er barnepiken som også var med til Holmsbu. Hun sitter utenfor huset de leide nede i Støa og jobber, selv om det er sommerferie. Han vil få frem hva slags deilig sted dette er, stille, ro.

Thorvald Eriksen kom til Holmsbu noen uker etter Torne, fordi Torne hadde sendt han brev og bedt han om å komme på besøk. Eriksen og Torne hadde ofte vært på turer sammen før. De to var bestevenner. På formiddagen malte de, ikke alltid på samme sted. Mens Torne malte mye nede ved sjøen likte Erichsen å male den røde grusveien fra Støa mot Holmsbu sentrum, som du ser på maleriet «Den gule veien». Det motivet har han malt mange ganger, men hvorfor er veien gul på bildet? Erichsen vil ikke bare male det han ser, men male lyset og hvordan det påvirker fargene, og få frem stemning gjennom fargene. Om kvelden satt de gjerne og snakket om politikk, bøker de har lest, om kunsten, om livet. Eller gikk en tur langs veien – det var jo ingen biler på den tiden.Thorvald Erichsen var mer stille og bekjeden.

Etterarbeid

 1. Skriveoppgave: Skriv en A4 side om et bilde du husker fra galleriet i Holmsbu. Hva forestilte bilde? Hvilke farger hadde det? Hva uttrykte det av følelser og stemninger? Hva handler bildet om tror du? og hvordan likte du det bildet?
 2. Tegneoppgave: Et tre i ekspresjonistisk stil.

Vi ser at mange motiver hos Holmsbumalerne var trær. Sørensen var spesielt opptatt av det store eiketreet ved dagens parkeringsplass, som han malte flere ganger. Prøv å gjøre som Sørensen og la treet være hovedmotivet. Bruk et A4 ark og fyll store deler av flaten med trestamme og krone som du tegner skisseaktig med blyant. Mal deretter bakgrunnen med vannfage. Begynn så å male treet. Velg farger som du føler får frem den stemningen du vil skal være i bildet. Skal det være trist, mørkt og kaldt? Eller solfylt, varmt og gledesfylt? Er det sommer, høst eller vinter? Du kan male i rene farger med adskilte fargefelt, slik Sørensen gjorde. Tenk forenkling.

Materiale: A4 -ark 160 gr, blyant, akryl eller vannmaling, pensel, eventuelt svamp.

Den Kulturelle Skolesekken Drammens Museum Holmsbu vår 2021

Holmsbumalerne 6. trinn Asker (tidligere Røyken og Hurum) + 5. trinn Drammen (Tidligere Svelvik)

Kontaktperson

Maria Ianke: 48 95 75 43

formidling@drammens.museum.no

Buss: Brandtsgård buss AS: 93 49 86 78.

Oppsatt tid gjelder ankomst og avreise ved Holmsbu Billedgalleris parkering. Starter utenfor galleriet kl. 1145. Bussen går tilbake 1315.Buss er bestilt av museet og kommer 30 min før oppsatt tid. Bussen har fått denne kjørelista av oss.

Sist oppdatert: 21.09.2020 MI

 

 • Ons 28. april

0900 – 1200 Midtbygda (44) Hentes på skolen kl. 0815 Begge gruppene blir hentet samtidig til første formidling og kjører tilbake sammen etter at begge gruppene er ferdig.

En gruppe er med på opplegget vårt fra kl.0900, mens den andre gruppen har et eget opplegg som lærerne har ansvar for. Elevene spiser når de er på lærernes opplegg. Kl.1030 bytter vi grupper. Bussen går tilbake kl. 1200.

1200 – 1330 Midtbygda (22)
Hentes på skolen 1115. Må ha spist på forhånd. Bussen går tilbake 1330.

 • Tors 29. april

0915 – 1115 Folkestad (16) Hentes kl. 0830 på skolen.  Opplegget starter utenfor galleriet kl. 0915. Spiser fra 1045 -1110 og tar bussen hjem kl. 1115.

1115 – 1315 Steinerskolen (12) Hentes på skolen kl. 1030. Elevene spiser først fra  1115 – 1140. Opplegget starter utenfor galleriet kl. 1145. Bussen går tilbake 1315

 

 • Man 3. mai

0915 – 1115 Tofte (26). Hentes på skolen kl. 0830. Opplegget starter utenfor galleriet kl. 09:15. Spiser fra 1045-1110 Bussen går tilbake 1115.

1115 -1315 Torvbråten (35) Hentes på skolen kl. 1030. Elevene spiser først fra   1115 – 1140. Opplegget starter utenfor galleriet kl. 1145. Bussen går tilbake 1315.

 • Tirs. 4. mai

0915 – 1115 Frydenlund (21) Hentes på skolen kl. 0830.  Opplegget starter utenfor galleriet kl. 0915. Elevene spiser fra kl. 1045 – 1110 og tar bussen hjem kl. 1115.

1115 -1315 Frydenlund (21) Hentes på skolen kl. 1030. Spiser først fra 1115 – 1140. Opplegget starter utenfor galleriet kl. 1145. Bussen går tilbake 1315.

 • Ons. 5. mai

0915 – 1215 Slemmestad (30) Hentes på skolen kl. 08.30. Begge gruppene blir hentet samtidig til første formidling og kjører tilbake sammen etter at begge gruppene er ferdig.
En gruppe er med på opplegget vårt fra kl. 0915, mens den andre gruppen har et eget opplegg som lærerne har ansvar for. Elevene spiser når de er på lærernes opplegg. Kl. 1045 bytter vi grupper. Bussen går tilbake kl. 1215.

1200 – 1330 Sydskogen (22) Hentes på skolen kl. 1115. Må ha spist på forhånd. Bussen tilbake 1330.

 • Tors. 6. mai

0915 – 1115 Hyggen (8) Hentes på skolen kl. 0845. Opplegget starter utenfor galleriet kl. 0915. Elevene spiser fra 1045 – 1110 og tar bussen hjem kl. 1115.

1115 – 1315 Nærsnes (25) Hentes kl. 1030. Spiser først fra 1115 – 1140. Opplegget starter utenfor galleriet kl. 1145. Bussen går tilbake 1315.

 

 • Man 10. mai ANNA

0900 – 1200 Spikkestad (44) Hentes på skolen kl. 0815. Begge gruppene blir hentet samtidig til første formidling og kjører tilbake sammen etter at begge gruppene er ferdig.
En gruppe er med på opplegget vårt fra kl.0900, mens den andre gruppen har et eget opplegg som lærerne har ansvar for. Elevene spiser når de er på lærernes opplegg. Kl. 1030 bytter vi grupper. Bussen går tilbake kl. 1200.

1200 – 1330 Spikkestad (22) Hentes på skolen 1115 Må ha spist på forhånd. Bussen går tilbake 13.30.

 • Tirs. 11. mai ANNA

0915 – 1115 Sætre (25) Hentes på skolen 0845.  Opplegget starter utenfor galleriet kl. 0915.  Spiser fra 1045 – 1110 og tar bussen hjem kl. 1115.

1115 – 1315 Sætre (26) Hentes på skolen kl. 1045. Elevene spiser først fra 1115 – 1140. Opplegget starter utenfor galleriet kl. 1145. Bussen går tilbake 1315.

 • Ons 12. mai ANNA

0900 – 1200 Tømmerås skole (51) Hentes på skolen kl. 0815?. En gruppe er med på opplegget vårt fra kl.0900, mens den andre gruppen har et eget opplegg som lærerne har ansvar for. Elevene spiser når de er på lærernes opplegg. Kl. 1030 bytter vi grupper. Bussen går tilbake kl. 1200.

1115-1315 Tangen (11) Hentes på skolen kl. De blir med den ene gruppen fra Tømmerås på deres opplegg.

Uke 17-19