Holmsbu

Hjem / Museet / Arenaer / Holmsbu

Drammens Museum og Holmsbu Billedgalleri ble konsolidert i 2004.

Holmsbu Billedgalleri holder til i arkitekt Bjart Mohrs fantastiske bygning fra 1973 på Holmsbu i Hurum. For å komme til galleriet må en gå gjennom skogen, som var et av flere kjære motiv for kunstnerne som malte i området på begynnelsen av 1900-tallet. Bygningens beliggenhet og form harmonerer med landskapet rundt og kunsten som ble skapt der. Holmsbu Billedgalleri drives av Drammens Museum men eies av Stiftelsen Holmsbu Kunstmuseum, Henrik Sørensens samlingen.

Fra ca 1911 var Holmsbu et yndet sted å være for flere kunstnere om sommeren. Holmsbukolonien (1911-1962) var en av Skandinavias største kunstnerkolonier på denne tiden. Galleriet er reist til minne om disse kunstnerne, spesielt Oluf Wold Torne (1867-1919), Thorvald Erichsen (1868-1939) og Henrik Sørensen (1882-1962), som var de ledende skikkelsene i kunstnerkolonien.

Oluf Wold Torne var den første som ankom Holmsbu sommeren 1911. Både Thorvald Erichsen og Henrik Sørensen besøkte ham der det året, og siden da kom de nærmest årlig tilbake. I 1930 fikk Sørensen kjøpe sitt eget hus i Støa, der familien var samlet sommerstid.

Malervennene Oluf Wold Torne og Thorvald Erichsen anses for å være pionerer i norsk malerkunst ved at de med sin dekorative malerstil på begynnelsen av 1900-tallet ledet vei for det moderne maleriets gjennombrudd i Norge noen tiår senere. I galleriet henger flere av deres hovedverk der lys, farge og form spiller en viktig rolle.

Den noe yngre Henrik Sørensen hadde i 1910 kommet hjem til Norge fra det siste av hans to opphold ved den store franske fauvisten Henri Matisse (1869-1954) sin malerskole i Paris. Denne lærdommen kan man se i de tidligste Holmsbubildene, der ren farge, enkle former, dekorativ konturlinje og en harmonisk helhet er fremtredende. Henrik Sørensen var på denne tiden en av de første kunstnerene i Skandinavia som fikk betegnelsen ekspresjonist.

Motivene i Holmsbu varierer mellom de idylliske svabergene ved Drammensfjorden, den glitrende sjøen, den trolske skogen og de frodige åkrene. Et fellestrekk ved alle i kunstnerkolonien var deres tiltrekning av det mystiske og mytiske i naturen. Naturen var besjelet. I følge Sørensen var natur og menneske ett, noe man også kan se i bildene hans.

Samlingen omfatter malerier av Oluf Wold Torne, Thorvald Erichsen og Henrik Sørensen, samt et utvalg av Henrik Sørensens samling av fajanse, antikviteter og bøker.

holmsbubilledgalleri.no

Åpningstider:
Åpent helger fra 1. mai - 26. september kl. 12.00 - 16.00. Åpent hver dag fra 19. juni til 15. august kl. 12.00 - 16.00.

Priser:
Voksne kr 100,–
Studenter, honnør kr 50,–
Grupper over 15 personer (pr. pers) kr 50,–
Omvisning (lukket gruppe, maks 50 personer) kr 750,–
Barn under 16 år gratis