.

Livets Symboler

Åpning onsdag 29. april kl. 18.00

Utstillingsperiode 30. april – desember 2020

Utstillingen Livets symboler viser ornamentskunst i orientalske tepper og bygdenes dekormaling.

Kurator Åsmund Thorkildsen.

Etter utstillingen Norsk modernisme og bygdenes dekormaleri (Lychepaviljongen 2019) fortsatte Åsmund Thorkildsen å undersøke symbolikken i dekorkunsten som fylte hele kirkeinteriører i Numedal og heldekorerte bondestuer i Hallingdal og deler av Telemark mellom ca.1680 og 1820. Resultatet av Thorkildsens forskning blir vinteren 2020 publisert i boken Tabernaklet og Den hellige gral.

Symbolikken vi møter her har mange enkeltfigurer og ornamentssymboler som har sin opprinnelse i middelhavskulturene tidlig i antikken, og er noe vi fremdeles finner i mønstrene i orientalske tepper. Forskningen har kunnet kartlegge ut at våre bygdedekor er en kombinasjon av vekst- og fruktbarhetskultur i Bibelen og jordbrukskulturenes tusenårlange tradisjon for med planteformer å vise viktigheten og nytten av fruktbarhet for å sikre velstand.

De symbolene utstillingen vil presentere har også en subtil og poetisk, erotisk undertone. Utstillingen blir derfor frodig og sensuell, en liten utstilling som henvender seg både til publikums sansning og refleksjon.