.

Drammens Museum har anlagt en japansk have ved Lychepaviljongen. Museet ønsker med dette å sette et samtidspreg på museumsparken. En japansk have er det naturlige valg sett i sammenheng med samtidens nymodernisme i arkitekturen og dennes videreføring av japansk enkelhet og eleganse.

Dette er en kunstform, med røtter 1000 år tilbake, opprinnelig fra Kina, og rendyrket i Japan. Prinsippene er enkle og universelle, og fungerer like godt i Norge som i Japan. Det handler bl.a. om å se essensen av estetikken i naturen, kunsten å forenkle, for så å gjenskape elementene proporsjonalt, balansert og harmonisk.

Haven blir et sted for kunstopplevelse og kontemplasjon. Den inneholder en åpen utsiktsveranda der publikum kan sitte under tak, og oppleve de forskjellige kvalitetene som oppstår ved skiftende årstider. Subtil belysning gjør den attraktiv for publikum også i mørketiden.

Drammens Museum har bedt hagedesigner og anleggsgartner Åsmund Bergwitz om å tegne og bygge haven spesielt for Drammens Museum. Bergwitz er grunnlegger av Hole Artcenter, har studert havekunst i Japan, og har siden 1992 tegnet og anlagt japansk inspirerte haver i Norge.

Den japanske haven åpnet 15. mai 2013 og følger museets åpningstider.