Meny

Vi åpner Gulskogenparken i påsken

Fra skjærtorsdag til 2.påskedag holdes parken åpen fra kl. 11-18

Gulskogen Gård

Vi ønsker å tilby en av byens vakreste parker til alle som er i byen og åpner Gulskogenparken i påskehelgen.

Parken er vanligvis åpen fra mai til oktober, men vi ønsker å tilby en vakker og grønn park til alle de som nå tilbringer påsken hjemme.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fra skjærtorsdag til 2.påskedag holdes parken åpen fra 11-18

Husk å holde avstand og ta hensyn til hverandre og til gårdens påfugler.

Påskeegg av hjemmelaget leire

Nå nærmer det seg påske og da er det gøy å lage påskepynt! Her får du en oppskrift på hvordan du kan lage påskeegg av hjemmelaget selvtørkende leire (silkeleire). Du trenger:

1 del Maizena maisstivelse

2 deler salt

2 deler kaldt vann

Bland alt i en kjele og kok opp mens du rører hele tiden. Blandingen blir fort en tykk grøt og tilslutt til en gummiaktig klump. Klem klumpen utover på bakepapir og la den kjøle ned. Når den er kald knar du klumpen til en fast deig. Hvis den er klissete tilsettes litt mer Maizena. Kjevle ut deigen til ca en halv cm tykkelse. Legg gjerne over f.eks en duk med tekstur slik at du får mønster nedi. Klipp ut former i papir og legg over. Skjær ut med kniv og lag hull med sugerør. Deigen kan lufttørke eller du kan la den tørke i ovnen på 100 grader. Formene kan males med vannmaling tilslutt.

LYKKE TIL!

!

Oppdatering i anledning situasjonen med spredning av koronavirus.

Oppdatering i anledning situasjonen med spredning av koronavirus.

Følgende tiltak trer i kraft fra 13.03.2020:

• Vi holder museet og kaféen stengt for publikum og vurderer situasjonen fortløpende.

• Vi avlyser alle omvisninger, arrangement og annet som samler flere mennesker på museet ut april måned.
• Vi stanser DKS-besøk fra og med i dag og følger med på kommunens og kulturskolens anbefalinger ifht skoleelever.
 

Vi følger situasjonen og råd fra Folkehelseinstituttet fortløpende.

AVLYST - Kulturkveld - Åsmund Thorkildsen

Onsdag 25. mars kl. 18.00

MarienlystMuseumsbygningen

Er det noen forskjell på europeisk og amerikansk abstrakt kunst? 

Åsmund Thorkildsen gir deg svaret på vår Kulturkveld 25. mars.

Arrangementet er avlyst i anledning situasjonen med spredning av koranavirus. 

!

Velkommen til åpent helgeverksted!

Se det spennende og mystiske maleriet til Leonard Richard i utstillingen "Nye blikk" i Lychepaviljongen. Deretter kan du lage et bilde der du fantaserer videre på hva som skjer i Leonard sitt bilde. Eller kanskje du tegner øverst på arket og en venn tegner det som skjer nederst, i bakken under alle trær og hus....

!

Boklansering og utstillingsåpning

Onsdag 29. april kl. 17.00

Museumsbygningen

Velkommen til boklansering og utstillingsåpning

Vi lanserer volume 1 med tittelen Tabernaklet og den hellige gral i vår nye forskninspublikasjonsserie skrevet av direktør Åsmund Thorkildsen og har utstillingsåpning av Livets symboler i Visningsrommet samme kveld. 

Barnas Kunstklubb

Er du interessert i kunst og kultur? Glad i å skape ting med hendene? Da er Barnas Kunstklubb noe for deg mellom 5 og 12 år.

Vi starter alltid med en omvisning  tilrettelagt for barn i en av våre utstillinger. Etterpå går vi i verkstedet og lager noe som er inspirert av det vi har sett.

Vi møtes 8 søndager i året i Museumsbygningen. Det koster kr 25 per barn. Men barna er på kunstklubb, kan de voksne gå i de mange utstillingene på museet eller nyte en deilig stund i vår hyggelige kafé i Lychepaviljongen.

Våren 2020 møtes vi 2. februar, 29. mars, 26. april og på havedagen 14. juni.

Kulturnatt Drammen

Fredag 29. mai 2020

MarienlystLychepaviljongenMuseumsbygningen

Museet er åpent fra kl. 11.00 – 21.00 under Kulturnatt Drammen
Alle våre faste og skiftende utstillinger er åpne samt museets hyggelige kafé i Lychepaviljongen.

Konsert i Lychepaviljongen.

Gulskogen Gård dagen arrangerers av Gulskogen Gårds Venner og er et samarbeid med Drammens Museum, Strømsgodset menighet og Kryddergruppa.

En dag med aktiviteter for hele familien!

Havedag på museet

Tun og have fylles denne dagen med utstillere og aktiviteter. Havemarked med grønne boder.

Drammen Kunstforening

Drammen Kunstforening er en medlemsforening som er åpen for alle som er interessert i billedkunst innenfor forskjellige retninger og teknikker. Siden 18. mai 1867 har vi vært i drift uten opphold, og dermed en av landets eldste av sitt slag. I 150 år har foreningen gitt byens innbyggere mulighet til å møte billedkunst i ulike sammenhenger og situasjoner. I jubileumsåret har foreningen rundt 250 kunst- og kulturinteresserte medlemmer. Et aktivt styre legger vekt på å gi medlemmene gode kunstopplevelser.

VÅRPROGRAM 2020 Drammen Kunstforening

27. januar kl. 1800 Drammens Museum: Oppstart Croquis i Workshop-rommet, Drammens Museum. 10 mandager til og med 30. mars.

Tirsdag 17. mars kl. 2000 Union Scene: I samarbeid med Drammen Filmklubb viser vi The Maltese Falcon fra 1941 i regi av John Huston. Malteserfalken ble Humphrey Bogarts gjennombrudd i rollen som den legendariske privatdetektiven Sam Spade. Et must for alle fininteresserte. Harald Gautneb innleder.

https://drammenfilmklubb.no/program.html

18. mars kl. 1800 Drammens Museum: Årsmøte Drammen Kunstforening med årsmelding, årsregnskap og valg til styret. Enkel servering samt kunstforedrag.  Mer informasjon følger.

20. april kl.1800 Drammens Museum: Pop-up-utstilling av vårens Croquis-arbeider. En rekke mandager hver vår og høst tegner et tyvetalls deltakere croquis i regi av Drammen Kunstforening. Flere av dem vil stille ut sine arbeider som vil være til salgs.

7. juni kl. 1200 Utflukt. Nå som Kistefos nye museumsbygg, The Twist, står ferdig, spent over Randselva som en bro mellom nord- og sørsiden, er Christen Sveaas visjon om en symbiose mellom industri, skulptur og kunst komplett. Vi reiser samlet fra Drammens Museum til Kistefos. Omvisning og enkel servering inkludert. Mer informasjon følger.

10. juni kl. 1800 Drammens Museum: Et eksklusivt og spennende og møte med sommerens hovedutstiller i Lychepaviljongen. Kunstfotograf og utflyttet Drammenser Erik Asla i samtale med Harald Gautneb. Bildene Asla stiller ut er kunstfotografier av hav med horisonter og himmel. Han bruker en spesiell teknikk med å bevege kameraet for å skape et stilisert, «stofflig» uttrykk av sine motiver.

17. juni kl. 1800 Lychepaviljongen: Drammen Kunstforening åpner sin årlige sommerutstilling. Kunstfotograf og Los Angeles-basert ex-drammenser Erik Asla viser separatutstillingen «Stillhetens bevegelse».

22. januar: Gunnar Garfors om alle verdens land

19. februar : Kunsthistorie med Tommy Sørebø på 60 minutter

1. april : Thor Gotaas om Oddvar Brå

15. april : Kjartan Fløgstad om sitt forfatterskap

27.  mai: Kristin Hetle: UN women

NB: Husk at vi i 2020 begynner 18.00. 

Friluftsmuseets venner

Friluftsmuseets venner ble stiftet på Spiralen Cafe & Restaurant 9. desember 2015. Venneforeningen har som formål å arbeide for økt aktivitet ved Drammens museums Friluftsmuseum på Slettåsen, Spiraltoppen. Med dette vil foreningen skape økt kunnskap og forståelse for Friluftsmuseet. 

http://www.friluftsmuseet.no/aktivitetsplan/

HALLINGTUNET

Utstilling på Rueloftet
6. juni til 27. september

Hver dag kl. 11.00–15.00

Gratis inngang

Åpne stuer på Hallingtunet

Museumsverter ønsker velkommen på søndager kl.  11:00-15:00 fra 6.juni til 6. september

Innsyn gjennom døråpningene hver dag
kl. 11.00–15.00. Gratis inngang

Barnas Kunstklubb

 

Barnas kunstklubb er åpen for deg mellom 5 og 12 år. Klubben arrangerer spesialomvisninger og verksted.

Vi møtes 8 søndager i året kl.11.00 - 12.30 i Lychepaviljongen. Det koster kr.25 per barn.
De voksne, som følger barna, får gratis entrè og kan gå i de mange utstillingene på museet,
eller nyte en deilig stund i vår hyggelige kafè i Lychepaviljongen, mens barna er på kunstklubb!

<p>Omvisning for Røde Kors sin Internasjonale kvinnegruppe i Gjenstander for livet</p>

Omvisning for Røde Kors sin Internasjonale kvinnegruppe i Gjenstander for livet

Møteplass Museet

"Møteplass Museet" skal være en uformell møteplass, og er en åpen invitasjon til barn og voksne i flerkulturelle foreninger og grupper i Drammen om en gratis , dialogbasert omvisning der vi henter inn tolk etter behov. Disse foreningen oppfordres til å ta kontakt for å melde sin interesse for tilbudet.

Vi bruker de gamle husene på Marienlyst, med et besøk i Torpostua, og utstillingene, "Glimmer og gavn" og "Gjenstander for livet", knyttet til by og bygds folkekunst og gjenstander fra 17 - 1800 tallet. Etterpå blir det sosialt samvær med kaffe og vafler i Lychepaviljongen, eller i museumsparken.
Dette er et gratis tilbud med ønske om å nå ut til nye brukere.

Ta kontakt! 
Et besøk varer ca.1 1/2 time.

Velkommen til å lage en avtale med oss!

 Kontaktperson: 
Maria Ianke

mi@drammens.museum.no

 


 

!

Åpningstider 2020

Mandag -  fredag: 11.00 - 15.00
Onsdag:  11.00 - 20.00
Lørdag og søndag: 11.00 - 17.00

Drammens Museum leier ut ærverdige Austad gård til bryllup, selskaper og andre arrangement.
Kontakt Margit K. Opheim på telefon 32 20 09 41 for spørsmål vedrørende leie.

Gigantiske seilskuter fosset inn i fjorden for fulle seil. Kasser med eksotisk te, vakre stoffer og de nydeligste serviser ble lempet varsomt i land, mens tømmer fra Drammen og Opplandets skoger ble fraktet ombord.

Drammen havn sydet på 1600- og 1700-tallet. Seilskutene kom og gikk, fylt til randen av datidens kostbare varer. Kulturelle impulser invaderte byen, og drammenserne fylte hjemmene sine med porselensserviser, møbler, vakre tapeter og andre herligheter fra den store verden. Det var på denne tiden maleriene ble vanlig i de rike hjemmene, og det var portretter som var mest populært. Klesstilen var preget av det ekstravagante, og rokokko-stilen med stramme liv og struttende skjørt var ettertraktet. Den myldrende skipstrafikken brakte med seg kjolestoffer som pirret fantasien, og gjorde det mulig å kopiere den europeiske moten. La deg inspirere, du også.

Sted: Hovedbygningen Omvisning: 25 min Servering: Mineralvann/vin Varighet: 60-90 min
 

Maskeradeball i overdådige ballkjoler. Fnisende jenter med pudderdåser og parykker. Konversering mellom herrene over rause konjakker og importerte sigarer. Alt mens tjenestefolket svettet i kulissene.

Kontrastene var store i 1700- og1800-tallets Drammen. Borgerskapet sto høyt hevet over samfunnet generelt, og de ønsket å vise at de tilhørte den europeiske høykulturen. Nøstetangen glassverk representerte denne epoken godt med sine vakre glasskreasjoner. Glassverket åpnet dørene i 1741 og opplevde en enorm popularitet. Glassverket ble flyttet til Hurdal i 1777 på grunn av mangel på brensel. Drammens Museum har en stor samling Nøstetangenglass, blant annet flere vakre pokaler og drikkeglass. Drammensfajanse står også sentralt i denne perioden, flere gode eksempler finnes på museet. Status og posisjon var viktig, alt som kunne understreke borgerskapets gode økonomi ble fraktet inn i hjemmene. På slutten av 1800-tallet var hjemmene preget av stilforvirring, og et overklassehjem inneholdt gjerne både barokke og orientalske elementer, gjerne iblandet litt dragestil

Sted: Hovedbygningen Omvisning: 25 min Servering: Mineralvann/vin Varighet: 60-90 min
 

Skummende øl i rosemalte boller og gedigne krus. Det ble ikke spyttet i glasset når viktige avtaler skulle inngås i gamle dager. Et nikkende blikk og en durabelig slurk øl var like bindende dengang som vår tids signaturer på papiret.


Norsk folkekunst er synonymt med bygdekunst, og rosemalingen står sentralt i denne kunstformen. Folkekunstnerne var vanlige bygdefolk som lagde brukskunst på fritida. Mennene drev ofte med treskjæring og rosemaling, mens kvinnene gjerne sydde og broderte folkedrakter. Teknikken gikk i arv, og det var ofte store forskjeller på folkekunst fra ulike deler av landet. Selv om norsk folkekunst er en helnorsk kunstform, ble datidens folkekunstnere inspirert av importerte varer, og man kan faktisk trekke paralleller mellom motiver på norske ølfat og kinesiske porselensvaser. Ølboller- og krus hadde en helt spesiell posisjon i datidens samfunn. Viktige avtaler ble beseglet over godt øl, og dråpene ble servert i forseggjorte fat eller boller. Dekoren var vakker, og det var ofte inskripsjoner på innsiden. “Denne skaal er meget net, drik af dentil du bliver met”.

Ølbolle fra Hallingdal.

Sted: Hovedbygningen Omvisning: 25 min Servering: Mineralvann/øl Varighet: 60-90 min

Noen ganger er det vanskelig å velge, og Ole Brumms kjente setning frister på tungen. Sosialt samvær og en titt på museets skatter mellom møteslutt og middag? Joda, det ordner seg!

Denne kulturpakken vil gi deltagerne en kort presentasjon av Drammens Museum, og byr deretter på fri bevegelse i utstillingene. Det vil bli servert en apéritif, og deltagerne vil få et godt innblikk i kunstsamlingen som består av verk fra de tidligste maleriepokene

Sted: Lychepaviljongen Presentasjon: 10 min Servering: Mineralvann/vin/snacks Varighet: Valgfritt

Grupper og enkeltpersoner kan bestille omvisning på alle våre anlegg. Vi kan tilpasse opplegg etter eget ønske. 

Vi kan tilpasse opplegg etter eget ønske.
Pris for omvisning er kr. 400,- (pr 25 pers).
Det tilkommer billettpriser
 

Kontakt museet på telefon 32 20 09 30 for bestillinger av omvisning og gruppebesøk.

Butikken i Lychepaviljongen tilbyr et godt utvalg med spesialbøker innen billedkunst, arkitektur, design, folkekunst, kunstindustri og havekunst. I tillegg tilbys et skiftende utvalg av norsk og nordisk kunsthåndverk og design. Butikken følger museets åpningstider.

<p>
	Margit K. Opheim</p>

Margit K. Opheim


Drammens Museum driver egen kafé i hyggelige lokaler i Lychepaviljongen.

Kafeen tilbyr et utvalg baguetter og rundstykker, varm suppe og hjemmmebakte kaker.

Det kan tilrettelegges for servering av kalde og varme retter ved spesielle anledninger.

Kontakt Margit K. Opheim på tlf 32 20 09 41 eller mail margit.k.opheim@drammens.museum.no


 

!

Rene linjer og funksjonalitet. Nøkternhet og naturlig materialvalg.Scandinavian Design representerte en myk og lett innredning.Endelig ble de nordiske landene toneangivende for en hel verden.

Design – “the human ability toshape and make environment that servepractical needs and give meaning to life”. John Heskett

Estetikk og enkelhet ernøkkelbegreper når det gjelder Scandinavian Design, som oppstodi perioden mellom 1930 og 1960. For første gang i historien laSkandinavia internasjonale føringer,og design fra de nordiske landene blehøyt verdsatt. Uttrykket var enkelt,ofte utformet i naturlige råvarer somtre, skinn og ubehandlede tekstiler.Drammens Museum har en betydeligsamling gjenstander og malerier fradenne tiden, og viser noe av breddenblant de norske, svenske og danskedesignerne og arkitektene. Nårdet gjaldt malerkunsten var epokendominert av det abstrakte. Konkretelinjer og flater var viktig også her,og kunstnerne var opptatt av atutrykket skulle harmonere.Deltagerne vil her få et verdifulltinnblikk i denne spennende epokensom i ettertid fremstår som enstorhetstid for Skandinavia.

  • Sted: Lychepaviljongen
  • Omvisning: 25 min
  • Servering: Mineralvann/vin
  • Varighet: 60-90 min

Kulturpakkene er et tilbud med omvisning av ulik varighet og servering av drikke for grupper på mellom 20 og 50 personer, hovedsaklig konferansegrupper gjennom hotellene i Drammen. Alle pakkene tar utgangspunkt i våre faste samlinger, kunst- og designutstillingene i Lychepaviljongen og de kulturhistoriske samlingene i hovedbygningen.

Drammens Museum tilbyr seks ulike kulturpakker, alle med unikt innhold av gjenstander og malerier fra viktige tidsepoker innen norsk kunst:

Romantiske skildringer av hverdagslige hendelser: To piker i sine peneste kjoler, trær som omkranser en rolig innsjø, en gutt som kvierseg for sommerens kanskje første bad. Norske kunstnere tok medseg lerretet ut i virkeligheten – akkurat som de franske.

Norsk malerkunst ble sterkt påvirket av Frankrike fra slutten av 1870-tallet og første halvdel av 1900-tallet. Oppfinnelsen av malingstuben gjorde kunstnerne mer mobile, og staffeliene ble brakt ut i naturen.Lyset og atmosfæren ble fanget på lerretet, og bildene fra denne tiden er levende i sin uttrykksform, uten å bli detaljerte.Drammens Museum har en flott samling malerier fra perioden, noe som gir et godt innblikk i denne revolusjonerede epoken av norsk malerkunst. De naturalistiske malerne opplevde sin storhetstid med friluftsmalerier. Typiske representanter for tiden var Hans Heyerdahl, Erik Werenskiold og Henrik Sørensen, som alle er representert i museet.

  • Sted: Lychepaviljongen
  • Omvisning: 25 min
  • Servering: Mineralvann/vin
  • Varighet: 60-90 min

Billettpriser

Voksne kr. 100,-
Studenter, honnør kr. 50,-
   
Grupper over 15 personer kr. 50,- pr. pers
Omvisning, etter bestilling (pr 25 pers) kr. 750,-

Alle skoleklasser har gratis inngang på Drammens Museum i åpningstiden.

F R E S H E N  U P YO U R PA L E T T E
There are many working days in an ordinary week – thank goodness. Important contracts are signed and innovative ideas are followed up on working days. But in order to get the most out of each of these days, it’s important to charge the creative batteries. After a long day of meetings and seminars, it’s time for an inspiring top up. At Drammens Museum, that’s exactly what you get. New colours are added to the grey, everyday palette. A stylish chair, a beautiful painting, or simply a glass of wine, enjoyed in our cultural surroundings will soon warm up the conversation – that important conversation.