Meny

Åpningstider i Julen

23. - 25. desember stengt
26. - 30. desember 11.00 - 15.00
31. desember stengt
1. januar stengt
2. januar 11.00 - 20.00

Siste dag for Novemberutstillingen er 30. desember og vår hyggelige kafé følger museets åpningstider. Vi har også englejakt for barn i Museumsbygningen og juleverksted hvor alt er tilrettelagt for en hyggelig kreativ stund.

Nå er det snart jul! Barna kan komme å lage engler og juletrær i verkstedet. I utstillingene har vi gjemt engler som barna kan finne- premier til alle som finner englene i resepsjonen!

Utstillingsåpning - Norsk modernisme og bygdenes dekormaling

Onsdag 13. februar kl. 19.00

MarienlystLychepaviljongen

UTSTILLINGSÅPNING

Moderne kunst lot seg inspirere av moderne industrikultur og blir gjerne sett på som et urbant fenomenet. Like gjerne sto den i opposisjon og fremmet en motkultur med røtter i tradisjon. Ikke minst var folkekunsten en viktig kilde til fornyelse. Kunstnere som arbeidet i retning av ekspresjonisme og abstraksjon, kunne vise til bygdenes dekormaling med sin frie behandling av form og farge. Kunstnere som søkte seg mot et geometrisk og ornamentalt formspråk, pekte på tusenårige tradisjoner for dette. Modernistiske kunstnere imøtegikk påstander om at den kunsten de produserte var uten historiske røtter. 

Den modernistiske maleren Olav Strømme skiftet i 1950-årene ut sine bauhausinspirerte stålrørsmøbler med slagbenker, skap og bondeantikviteter, samtidig som Sverre Fehn sto for oppussingen av kunstnerens leilighet. Et merkelig paradoks? Nei. Alt fra 1890-tallet finner vi at en rekke av våre mest moderne innstilte kunstnere, for ikke å nevne arkitekter og kunstsamlere, fant inspirasjon i bondeantikviteter og rosemaling. Noen samlet til og med på bondestuer. Da Henrik Sørensen for siste gang besøkte sin kjære stue i Smørklepp, skrev han som avskjed at: "Rosemalingen skal redde verden!"

Drammens museum undersøker dette fenomenet i en utstilling der fremragende eksempler museet sitter på av rosemalte kister, ølboller og tutekanner, blir ført sammen med kunstverk av Henrik Sørensen, Kai Fjell, Olav Strømme, Knut Rumohr, Jakob Weidemann, Gunnar Torvund, Mari Slaatelid og en rekke andre kunstnere, som alle har stått i dialog med ulike former for bygdekunst. Vekten blir lagt spesielt på dekormalingens betydning, men vi viser også betydningen av impulser fra bygdekunsten for interiøret. En godbit er innblikket i den betydning maleren Kristen Holbø hadde for utviklingen gjennom sitt vennskap med møbelprodusenten Lunde på Lillehammer. Flere av møblene til Holbø vil vises i utstillingen.

Barnas Kunstklubb 

Er du interessert i kunst og kultur? Glad i skape ting med hendene dine? Da er Barnas kunstklubb noe for deg mellom 5 og 12 år. Vi starter alltid med en omvisning tilrettelagt for barn i en av våre utstillinger. Etterpå går vi i verksted og lager noe som er inspirert av det vi har sett. Vi møtes 6 søndager i året fra kl 11- 12:30 i hovedbygningen. Det koster 25 kr per barn. De voksne, som følger barna, får gratis entrè. De kan gå i de mange utstillingene på museet, eller nyte en deilig stund i vår hyggelige kafè i Lychepaviljongen, mens barna er på kunstklubb!

Aktivitetsplan Friluftsmuseet 2018

Venneforeningen har Skustad Landhandel åpen hver søndag kl 12 – 15 i mai, juni, august og september. Salg av is, drops, kaffe, saft og sveler.
Klokkergaarden Kultur- og Natur barnehage har Landhandelen åpen mandager kl 10 – 14 i mai og juni, de 2 første ukene i juli, august og utover høsten. Barnehagen ser an været. Barna selger kaffe/te, saft og sveler.

Søndag 13. mai kl 12 – 15
Dugnad på jordet nedenfor Basolstua. Bearbeide, utvide og gjødsle jordstykke. Sette poteter og svedjerug.

Søndag 17. juni kl 12 – 15
Til seters. Barn og familie i «gamle dager. Slåttedag på setervollen med rømmegrøt. Enga skal slås, og høyet skal hesjes? Eventyr og leker, håndverk, underholdning.

Søndag 2. september
Markensdag med mange aktiviteter, lag og foreninger.

Lørdag 24. november
Førjulsmoro for hele familien.

Velkommen til høstprogrammet for Folkeakademiet 2018

29. august: Carl Emil Vogt: Et uønsket folk. Utviklingen av en norsk "sigøynerpolitikk" og utryddelsen av norske rom 1915-1956"

Fortellingen om Norges forhold til sin rom-befolkning ("sigøynerne") er et av de mest skamfulle og minst kjente kapitler i vår nære historie. I 1927 vedtok stortinget den såkalte "sigøynerparagrafen", som nektet folkegruppen adgang til riket dersom de ikke hadde norsk statsborgerskap. Og statsborgerskapene var de fratatt. Fra 1927 prøvde norske myndigheter med alle midler å få rom ut av landet og stenge grensen. Etter at rom tidlig på 1930-tallet gjorde noen mislykkede forsøk på å ta seg inn igjen i Norge, skulle det gå nesten 25 år før norske rom igjen befant seg i sitt fedreland. I løpet av de årene foregikk det største folkemord i verdenshistorien. 66 norske rom ble deportert til Auschwitz. Fire av dem kom tilbake. Først i 1956 ble "sigøynerparagrafen opphevet og rom kunne reise lovlig inn i landet.  

26. sept: Aleksander Wisting:  kapteinen på Fram om Otto Sverdrup (og litt om Amundsen)  

 

24. oktober: AKSEL FUGELLI
DEN SISTE RESEPT 

En personlig, morsom og alvorlig forestilling med anekdoter fra Pers liv, høytlesing, film og boksignering. 

 «Dette er min siste resept. Ordet resept kommer fra latin recipio, som betyr «jeg tar imot». Jeg håper dere vil ta imot Den siste resept og bruke den til å forbedre livet og landet.»

På vei mot døden har Per Fugelli skrevet den svært personlige boken "Per dør", som handler om å møte døden med åpne øyne. Samtidig handler boken mer om å leve enn å dø. Et av Pers siste ønsker var at sønnen Aksel skulle bringe hans bok, ord, budskap og håp rundt i landet. Aksel har skrevet 8 bøker, blant annet biografien "Per - glimt av min far". I den anledning reiste Per og Aksel på turne med en humoristisk forestilling om Pers liv. Far og sønn har på nytt jobbet tett sammen om boka "Per dør" – men denne gangen reiser Aksel alene. Per er til stede i ånden, gjennom et utvalg av tekster fra den nye boka, og gjennom sterke og nære filmklipp fra Erik Poppes kinofilm om Pers siste år.
Dette blir en personlig, morsom og alvorlig forestilling med anekdoter fra Pers liv, høytlesing, film og boksignering.

 

7 november  : Erling Folkvord om Kurdistan

 

28. november : Olav Vesaas om Vinje. Ny bok, Vinjejubileum og Drammensfokus.

Våren 2018

Man. 29. januar kl. 1800 på Drammens Museum. Oppstart croquis. 10 ganger til og med 16. april.

Ons. 21. februar kl. 1800 i Lychepaviljongen. ”Fra tutekanne til silkebroderi. Nancy Nyrud om sitt utvalg fra museets samlinger.

Ons. 21. mars kl. 1900 på Drammens Museum. Årsmøte med Ragnar O. Hauge om sin kunst.

Tir. 10. april kl. 21.00 i Kino City. Kunstfilm ”A Clockwoork Orange”, regi Stanley Kubricks.

Ons. 30. mai kl. 1900 på Drammens Museum. Åsmund Thorkildsen om Odd Nerdrum.  

Lør. 9. juni kl. 1200 i Vestfossen kunstlaboratorium. Omvisning med Morten Viskum.

Ons. 13. juni kl.1900 i Lychepaviljongen. Åpning Drammen Kunstforenings sommerutstilling: ”Odd Nerdrum Komplett”.

Barnas Kunstklubb

 

Barnas kunstklubb er åpen for deg mellom 5 og 12 år. Klubben arrangerer spesialomvisninger og verksted.

Vi møtes 8 søndager i året kl.11.00 - 12.30 i Lychepaviljongen. Det koster kr.25 per barn.
De voksne, som følger barna, får gratis entrè og kan gå i de mange utstillingene på museet,
eller nyte en deilig stund i vår hyggelige kafè i Lychepaviljongen, mens barna er på kunstklubb!

<p>Omvisning for Røde Kors sin Internasjonale kvinnegruppe i Gjenstander for livet</p>

Omvisning for Røde Kors sin Internasjonale kvinnegruppe i Gjenstander for livet

Møteplass Museet

"Møteplass Museet" skal være en uformell møteplass, og er en åpen invitasjon til barn og voksne i flerkulturelle foreninger og grupper i Drammen om en gratis , dialogbasert omvisning der vi henter inn tolk etter behov. Disse foreningen oppfordres til å ta kontakt for å melde sin interesse for tilbudet.

Vi bruker de gamle husene på Marienlyst, med et besøk i Torpostua, og utstillingene, "Glimmer og gavn" og "Gjenstander for livet", knyttet til by og bygds folkekunst og gjenstander fra 17 - 1800 tallet. Etterpå blir det sosialt samvær med kaffe og vafler i Lychepaviljongen, eller i museumsparken.
Dette er et gratis tilbud med ønske om å nå ut til nye brukere.

Ta kontakt! 
Et besøk varer ca.1 1/2 time.

Velkommen til å lage en avtale med oss!

 Kontaktperson: 
Maria Ianke

mi@drammens.museum.no

 


 

!

Åpningstider 2018

Mandag -  fredag: 11.00 - 15.00
Onsdag:  11.00 - 20.00
Lørdag og søndag: 11.00 - 17.00

Drammens Museum leier ut ærverdige Austad gård til bryllup, selskaper og andre arrangement.
Kontakt Margit K. Opheim på telefon 32 20 09 41 for spørsmål vedrørende leie.

Gigantiske seilskuter fosset inn i fjorden for fulle seil. Kasser med eksotisk te, vakre stoffer og de nydeligste serviser ble lempet varsomt i land, mens tømmer fra Drammen og Opplandets skoger ble fraktet ombord.

Drammen havn sydet på 1600- og 1700-tallet. Seilskutene kom og gikk, fylt til randen av datidens kostbare varer. Kulturelle impulser invaderte byen, og drammenserne fylte hjemmene sine med porselensserviser, møbler, vakre tapeter og andre herligheter fra den store verden. Det var på denne tiden maleriene ble vanlig i de rike hjemmene, og det var portretter som var mest populært. Klesstilen var preget av det ekstravagante, og rokokko-stilen med stramme liv og struttende skjørt var ettertraktet. Den myldrende skipstrafikken brakte med seg kjolestoffer som pirret fantasien, og gjorde det mulig å kopiere den europeiske moten. La deg inspirere, du også.

Sted: Hovedbygningen Omvisning: 25 min Servering: Mineralvann/vin Varighet: 60-90 min
 

Maskeradeball i overdådige ballkjoler. Fnisende jenter med pudderdåser og parykker. Konversering mellom herrene over rause konjakker og importerte sigarer. Alt mens tjenestefolket svettet i kulissene.

Kontrastene var store i 1700- og1800-tallets Drammen. Borgerskapet sto høyt hevet over samfunnet generelt, og de ønsket å vise at de tilhørte den europeiske høykulturen. Nøstetangen glassverk representerte denne epoken godt med sine vakre glasskreasjoner. Glassverket åpnet dørene i 1741 og opplevde en enorm popularitet. Glassverket ble flyttet til Hurdal i 1777 på grunn av mangel på brensel. Drammens Museum har en stor samling Nøstetangenglass, blant annet flere vakre pokaler og drikkeglass. Drammensfajanse står også sentralt i denne perioden, flere gode eksempler finnes på museet. Status og posisjon var viktig, alt som kunne understreke borgerskapets gode økonomi ble fraktet inn i hjemmene. På slutten av 1800-tallet var hjemmene preget av stilforvirring, og et overklassehjem inneholdt gjerne både barokke og orientalske elementer, gjerne iblandet litt dragestil

Sted: Hovedbygningen Omvisning: 25 min Servering: Mineralvann/vin Varighet: 60-90 min
 

Skummende øl i rosemalte boller og gedigne krus. Det ble ikke spyttet i glasset når viktige avtaler skulle inngås i gamle dager. Et nikkende blikk og en durabelig slurk øl var like bindende dengang som vår tids signaturer på papiret.


Norsk folkekunst er synonymt med bygdekunst, og rosemalingen står sentralt i denne kunstformen. Folkekunstnerne var vanlige bygdefolk som lagde brukskunst på fritida. Mennene drev ofte med treskjæring og rosemaling, mens kvinnene gjerne sydde og broderte folkedrakter. Teknikken gikk i arv, og det var ofte store forskjeller på folkekunst fra ulike deler av landet. Selv om norsk folkekunst er en helnorsk kunstform, ble datidens folkekunstnere inspirert av importerte varer, og man kan faktisk trekke paralleller mellom motiver på norske ølfat og kinesiske porselensvaser. Ølboller- og krus hadde en helt spesiell posisjon i datidens samfunn. Viktige avtaler ble beseglet over godt øl, og dråpene ble servert i forseggjorte fat eller boller. Dekoren var vakker, og det var ofte inskripsjoner på innsiden. “Denne skaal er meget net, drik af dentil du bliver met”.

Ølbolle fra Hallingdal.

Sted: Hovedbygningen Omvisning: 25 min Servering: Mineralvann/øl Varighet: 60-90 min

Noen ganger er det vanskelig å velge, og Ole Brumms kjente setning frister på tungen. Sosialt samvær og en titt på museets skatter mellom møteslutt og middag? Joda, det ordner seg!

Denne kulturpakken vil gi deltagerne en kort presentasjon av Drammens Museum, og byr deretter på fri bevegelse i utstillingene. Det vil bli servert en apéritif, og deltagerne vil få et godt innblikk i kunstsamlingen som består av verk fra de tidligste maleriepokene

Sted: Lychepaviljongen Presentasjon: 10 min Servering: Mineralvann/vin/snacks Varighet: Valgfritt

Grupper og enkeltpersoner kan bestille omvisning på alle våre anlegg. Vi kan tilpasse opplegg etter eget ønske. 

Vi kan tilpasse opplegg etter eget ønske.
Pris for omvisning er kr. 400,- (pr 25 pers).
Det tilkommer billettpriser
 

Kontakt museet på telefon 32 20 09 30 for bestillinger av omvisning og gruppebesøk.

Butikken i Lychepaviljongen tilbyr et godt utvalg med spesialbøker innen billedkunst, arkitektur, design, folkekunst, kunstindustri og havekunst. I tillegg tilbys et skiftende utvalg av norsk og nordisk kunsthåndverk og design. Butikken følger museets åpningstider.

<p>
	Margit K. Opheim</p>

Margit K. Opheim


Drammens Museum driver egen kafé i hyggelige lokaler i Lychepaviljongen.

Kafeen tilbyr et utvalg baguetter og rundstykker, varm suppe og hjemmmebakte kaker.

Det kan tilrettelegges for servering av kalde og varme retter ved spesielle anledninger.

Kontakt Margit K. Opheim på tlf 32 20 09 41 eller mail margit.k.opheim@drammens.museum.no


 

!

Rene linjer og funksjonalitet. Nøkternhet og naturlig materialvalg.Scandinavian Design representerte en myk og lett innredning.Endelig ble de nordiske landene toneangivende for en hel verden.

Design – “the human ability toshape and make environment that servepractical needs and give meaning to life”. John Heskett

Estetikk og enkelhet ernøkkelbegreper når det gjelder Scandinavian Design, som oppstodi perioden mellom 1930 og 1960. For første gang i historien laSkandinavia internasjonale føringer,og design fra de nordiske landene blehøyt verdsatt. Uttrykket var enkelt,ofte utformet i naturlige råvarer somtre, skinn og ubehandlede tekstiler.Drammens Museum har en betydeligsamling gjenstander og malerier fradenne tiden, og viser noe av breddenblant de norske, svenske og danskedesignerne og arkitektene. Nårdet gjaldt malerkunsten var epokendominert av det abstrakte. Konkretelinjer og flater var viktig også her,og kunstnerne var opptatt av atutrykket skulle harmonere.Deltagerne vil her få et verdifulltinnblikk i denne spennende epokensom i ettertid fremstår som enstorhetstid for Skandinavia.

  • Sted: Lychepaviljongen
  • Omvisning: 25 min
  • Servering: Mineralvann/vin
  • Varighet: 60-90 min

Kulturpakkene er et tilbud med omvisning av ulik varighet og servering av drikke for grupper på mellom 20 og 50 personer, hovedsaklig konferansegrupper gjennom hotellene i Drammen. Alle pakkene tar utgangspunkt i våre faste samlinger, kunst- og designutstillingene i Lychepaviljongen og de kulturhistoriske samlingene i hovedbygningen.

Drammens Museum tilbyr seks ulike kulturpakker, alle med unikt innhold av gjenstander og malerier fra viktige tidsepoker innen norsk kunst:

Romantiske skildringer av hverdagslige hendelser: To piker i sine peneste kjoler, trær som omkranser en rolig innsjø, en gutt som kvierseg for sommerens kanskje første bad. Norske kunstnere tok medseg lerretet ut i virkeligheten – akkurat som de franske.

Norsk malerkunst ble sterkt påvirket av Frankrike fra slutten av 1870-tallet og første halvdel av 1900-tallet. Oppfinnelsen av malingstuben gjorde kunstnerne mer mobile, og staffeliene ble brakt ut i naturen.Lyset og atmosfæren ble fanget på lerretet, og bildene fra denne tiden er levende i sin uttrykksform, uten å bli detaljerte.Drammens Museum har en flott samling malerier fra perioden, noe som gir et godt innblikk i denne revolusjonerede epoken av norsk malerkunst. De naturalistiske malerne opplevde sin storhetstid med friluftsmalerier. Typiske representanter for tiden var Hans Heyerdahl, Erik Werenskiold og Henrik Sørensen, som alle er representert i museet.

  • Sted: Lychepaviljongen
  • Omvisning: 25 min
  • Servering: Mineralvann/vin
  • Varighet: 60-90 min

Billettpriser

Voksne kr. 50,-
Studenter, honnør kr. 25,-
Familie (to voksne med barn) kr. 75,-
Grupper over 15 personer kr. 25,- pr. pers
Omvisning, etter bestilling (pr 25 pers) kr. 400,-

Alle skoleklasser har gratis inngang på Drammens Museum i åpningstiden.

F R E S H E N  U P YO U R PA L E T T E
There are many working days in an ordinary week – thank goodness. Important contracts are signed and innovative ideas are followed up on working days. But in order to get the most out of each of these days, it’s important to charge the creative batteries. After a long day of meetings and seminars, it’s time for an inspiring top up. At Drammens Museum, that’s exactly what you get. New colours are added to the grey, everyday palette. A stylish chair, a beautiful painting, or simply a glass of wine, enjoyed in our cultural surroundings will soon warm up the conversation – that important conversation.