Velkommen til vårt stemningsfulle julemarked søndag 1. desember kl. 11 - 15. Tradisjonen tro blir det juleverksteder for barn, hestekjøring, julefortellinger og gamle juletradisjoner. Vi har også et julemarked med salgsboder med kortreiste produkter.
Er du interessert i kunst og kultur? Glad i å skape ting med hendene? Da er Barnas Kunstklubb noe for deg mellom 5 og 12 år.
Vi starter alltid med en omvisning tilrettelagt for barn i en av våre utstillinger. Etterpå går vi i verkstedet og lager noe som er inspirert av det vi har sett.
Vi møtes 8 søndager i året i Museumsbygningen. Det koster kr 25 per barn. Men barna er på kunstklubb, kan de voksne gå i de mange utstillingene på museet eller nyte en deilig stund i vår hyggelige kafé i Lychepaviljongen.
I 2019 møtes vi følgende søndager kl. 11.00 - 12.30, 3. februar, 17. mars, 7. april, 15. september, 13. oktober og 17. november.
Drammen Kunstforening er en medlemsforening som er åpen for alle som er interessert i billedkunst innenfor forskjellige retninger og teknikker. Siden 18. mai 1867 har vi vært i drift uten opphold, og dermed en av landets eldste av sitt slag. I 150 år har foreningen gitt byens innbyggere mulighet til å møte billedkunst i ulike sammenhenger og situasjoner. I jubileumsåret har foreningen rundt 250 kunst- og kulturinteresserte medlemmer. Et aktivt styre legger vekt på å gi medlemmene gode kunstopplevelser.
VÅRPROGRAM 2019 Drammen Kunstforening
29. januar kl. 2100 Kino City: Sammen med Drammen Filmklubb viser vi Singin´in The Rain fra 1952 med Gene Kelly og Debbie Reynolds. En romantisk overflødighetshorn som med stor kjærlighet og skarpt vidd portretterer overgangen fra stum- til lydfilm.
4. februar kl. 1800 Drammens Museum: Oppstart Croquis i Woorkshop-rommet, Drammens Museum. 10 mandager til og med 8. april.
17. februar kl. 1200 Henie Onstad Kunstsenter: Medlemstur til Henie Onstad Kunstsenter på Høvik. Vår guide tar oss med inn i Håkon Blekens verden. Frammøte ved inngangen kl. 12.00. Kompiskjøring anbefales. Individuell lunsj.
13. mars kl. 1900 Drammens Museum: Årsmøte Drammen Kunstforening med årsmelding, årsregnskap og valg til styret. Enkel servering samt kunstforedrag.
5. juni kl. 1900 Drammens Museum: Et spennende møte med far og datter Ragnar O. Hauge og Iselin Linstad Hauge som er sommerens utstillere på Museet. Med skulptur, film, foto og tekst utforsker de forskjellige nivåer av tilstedeværelse, og utfordrer vår måte å oppleve kust på.
19. juni kl. 1900 Lychepaviljongen: Drammen Kunstforening åpner sommerutstillingen «Fra da til nå og alt forandres» av far og datter Ragnar O. Hauge og Iselin Linstad Hauge. Med teknikker som skulptur, film, foto og tekst utforsker de forskjellige nivåer av tilstedeværelse.
Friluftsmuseets venner ble stiftet på Spiralen Cafe & Restaurant 9. desember 2015. Venneforeningen har som formål å arbeide for økt aktivitet ved Drammens museums Friluftsmuseum på Slettåsen, Spiraltoppen. Med dette vil foreningen skape økt kunnskap og forståelse for Friluftsmuseet.
Barnas kunstklubb er åpen for deg mellom 5 og 12 år. Klubben arrangerer spesialomvisninger og verksted.
Vi møtes 8 søndager i året kl.11.00 - 12.30 i Lychepaviljongen. Det koster kr.25 per barn.
De voksne, som følger barna, får gratis entrè og kan gå i de mange utstillingene på museet,
eller nyte en deilig stund i vår hyggelige kafè i Lychepaviljongen, mens barna er på kunstklubb!
Omvisning for Røde Kors sin Internasjonale kvinnegruppe i Gjenstander for livet
Møteplass Museet
"Møteplass Museet" skal være en uformell møteplass, og er en åpen invitasjon til barn og voksne i flerkulturelle foreninger og grupper i Drammen om en gratis , dialogbasert omvisning der vi henter inn tolk etter behov. Disse foreningen oppfordres til å ta kontakt for å melde sin interesse for tilbudet.
Vi bruker de gamle husene på Marienlyst, med et besøk i Torpostua, og utstillingene, "Glimmer og gavn" og "Gjenstander for livet", knyttet til by og bygds folkekunst og gjenstander fra 17 - 1800 tallet. Etterpå blir det sosialt samvær med kaffe og vafler i Lychepaviljongen, eller i museumsparken.
Dette er et gratis tilbud med ønske om å nå ut til nye brukere.
Drammens Museum leier ut ærverdige Austad gård til bryllup, selskaper og andre arrangement.
Kontakt Margit K. Opheim på telefon 32 20 09 41 for spørsmål vedrørende leie.
Gigantiske seilskuter fosset inn i fjorden for fulle seil. Kasser med eksotisk te, vakre stoffer og de nydeligste serviser ble lempet varsomt i land, mens tømmer fra Drammen og Opplandets skoger ble fraktet ombord.
Drammen havn sydet på 1600- og 1700-tallet. Seilskutene kom og gikk, fylt til randen av datidens kostbare varer. Kulturelle impulser invaderte byen, og drammenserne fylte hjemmene sine med porselensserviser, møbler, vakre tapeter og andre herligheter fra den store verden. Det var på denne tiden maleriene ble vanlig i de rike hjemmene, og det var portretter som var mest populært. Klesstilen var preget av det ekstravagante, og rokokko-stilen med stramme liv og struttende skjørt var ettertraktet. Den myldrende skipstrafikken brakte med seg kjolestoffer som pirret fantasien, og gjorde det mulig å kopiere den europeiske moten. La deg inspirere, du også.
Sted: Hovedbygningen Omvisning: 25 min Servering: Mineralvann/vin Varighet: 60-90 min
Maskeradeball i overdådige ballkjoler. Fnisende jenter med pudderdåser og parykker. Konversering mellom herrene over rause konjakker og importerte sigarer. Alt mens tjenestefolket svettet i kulissene.
Kontrastene var store i 1700- og1800-tallets Drammen. Borgerskapet sto høyt hevet over samfunnet generelt, og de ønsket å vise at de tilhørte den europeiske høykulturen. Nøstetangen glassverk representerte denne epoken godt med sine vakre glasskreasjoner. Glassverket åpnet dørene i 1741 og opplevde en enorm popularitet. Glassverket ble flyttet til Hurdal i 1777 på grunn av mangel på brensel. Drammens Museum har en stor samling Nøstetangenglass, blant annet flere vakre pokaler og drikkeglass. Drammensfajanse står også sentralt i denne perioden, flere gode eksempler finnes på museet. Status og posisjon var viktig, alt som kunne understreke borgerskapets gode økonomi ble fraktet inn i hjemmene. På slutten av 1800-tallet var hjemmene preget av stilforvirring, og et overklassehjem inneholdt gjerne både barokke og orientalske elementer, gjerne iblandet litt dragestil
Sted: Hovedbygningen Omvisning: 25 min Servering: Mineralvann/vin Varighet: 60-90 min
Skummende øl i rosemalte boller og gedigne krus. Det ble ikke spyttet i glasset når viktige avtaler skulle inngås i gamle dager. Et nikkende blikk og en durabelig slurk øl var like bindende dengang som vår tids signaturer på papiret.
Norsk folkekunst er synonymt med bygdekunst, og rosemalingen står sentralt i denne kunstformen. Folkekunstnerne var vanlige bygdefolk som lagde brukskunst på fritida. Mennene drev ofte med treskjæring og rosemaling, mens kvinnene gjerne sydde og broderte folkedrakter. Teknikken gikk i arv, og det var ofte store forskjeller på folkekunst fra ulike deler av landet. Selv om norsk folkekunst er en helnorsk kunstform, ble datidens folkekunstnere inspirert av importerte varer, og man kan faktisk trekke paralleller mellom motiver på norske ølfat og kinesiske porselensvaser. Ølboller- og krus hadde en helt spesiell posisjon i datidens samfunn. Viktige avtaler ble beseglet over godt øl, og dråpene ble servert i forseggjorte fat eller boller. Dekoren var vakker, og det var ofte inskripsjoner på innsiden. “Denne skaal er meget net, drik af dentil du bliver met”.
Ølbolle fra Hallingdal.
Sted: Hovedbygningen Omvisning: 25 min Servering: Mineralvann/øl Varighet: 60-90 min
Noen ganger er det vanskelig å velge, og Ole Brumms kjente setning frister på tungen. Sosialt samvær og en titt på museets skatter mellom møteslutt og middag? Joda, det ordner seg!
Denne kulturpakken vil gi deltagerne en kort presentasjon av Drammens Museum, og byr deretter på fri bevegelse i utstillingene. Det vil bli servert en apéritif, og deltagerne vil få et godt innblikk i kunstsamlingen som består av verk fra de tidligste maleriepokene
Sted: Lychepaviljongen Presentasjon: 10 min Servering: Mineralvann/vin/snacks Varighet: Valgfritt
Omvisninger
Grupper og enkeltpersoner kan bestille omvisning på alle våre anlegg. Vi kan tilpasse opplegg etter eget ønske.
Vi kan tilpasse opplegg etter eget ønske.
Pris for omvisning er kr. 400,- (pr 25 pers).
Det tilkommer billettpriser
Kontakt museet på telefon 32 20 09 30 for bestillinger av omvisning og gruppebesøk.
Butikken i Lychepaviljongen tilbyr et godt utvalg med spesialbøker innen billedkunst, arkitektur, design, folkekunst, kunstindustri og havekunst. I tillegg tilbys et skiftende utvalg av norsk og nordisk kunsthåndverk og design. Butikken følger museets åpningstider.
Rene linjer og funksjonalitet. Nøkternhet og naturlig materialvalg.Scandinavian Design representerte en myk og lett innredning.Endelig ble de nordiske landene toneangivende for en hel verden.
Design – “the human ability toshape and make environment that servepractical needs and give meaning to life”. John Heskett
Estetikk og enkelhet ernøkkelbegreper når det gjelder Scandinavian Design, som oppstodi perioden mellom 1930 og 1960. For første gang i historien laSkandinavia internasjonale føringer,og design fra de nordiske landene blehøyt verdsatt. Uttrykket var enkelt,ofte utformet i naturlige råvarer somtre, skinn og ubehandlede tekstiler.Drammens Museum har en betydeligsamling gjenstander og malerier fradenne tiden, og viser noe av breddenblant de norske, svenske og danskedesignerne og arkitektene. Nårdet gjaldt malerkunsten var epokendominert av det abstrakte. Konkretelinjer og flater var viktig også her,og kunstnerne var opptatt av atutrykket skulle harmonere.Deltagerne vil her få et verdifulltinnblikk i denne spennende epokensom i ettertid fremstår som enstorhetstid for Skandinavia.
Sted: Lychepaviljongen
Omvisning: 25 min
Servering: Mineralvann/vin
Varighet: 60-90 min
Kulturpakker
Kulturpakkene er et tilbud med omvisning av ulik varighet og servering av drikke for grupper på mellom 20 og 50 personer, hovedsaklig konferansegrupper gjennom hotellene i Drammen. Alle pakkene tar utgangspunkt i våre faste samlinger, kunst- og designutstillingene i Lychepaviljongen og de kulturhistoriske samlingene i hovedbygningen.
Drammens Museum tilbyr seks ulike kulturpakker, alle med unikt innhold av gjenstander og malerier fra viktige tidsepoker innen norsk kunst:
Romantiske skildringer av hverdagslige hendelser: To piker i sine peneste kjoler, trær som omkranser en rolig innsjø, en gutt som kvierseg for sommerens kanskje første bad. Norske kunstnere tok medseg lerretet ut i virkeligheten – akkurat som de franske.
Norsk malerkunst ble sterkt påvirket av Frankrike fra slutten av 1870-tallet og første halvdel av 1900-tallet. Oppfinnelsen av malingstuben gjorde kunstnerne mer mobile, og staffeliene ble brakt ut i naturen.Lyset og atmosfæren ble fanget på lerretet, og bildene fra denne tiden er levende i sin uttrykksform, uten å bli detaljerte.Drammens Museum har en flott samling malerier fra perioden, noe som gir et godt innblikk i denne revolusjonerede epoken av norsk malerkunst. De naturalistiske malerne opplevde sin storhetstid med friluftsmalerier. Typiske representanter for tiden var Hans Heyerdahl, Erik Werenskiold og Henrik Sørensen, som alle er representert i museet.
Sted: Lychepaviljongen
Omvisning: 25 min
Servering: Mineralvann/vin
Varighet: 60-90 min
Priser og åpningstider
Billettpriser
Voksne
kr. 50,-
Studenter, honnør
kr. 25,-
Familie (to voksne med barn)
kr. 75,-
Grupper over 15 personer
kr. 25,- pr. pers
Omvisning, etter bestilling (pr 25 pers)
kr. 400,-
Alle skoleklasser har gratis inngang på Drammens Museum i åpningstiden.
Cultural Event
F R E S H E N U P YO U R PA L E T T E
There are many working days in an ordinary week – thank goodness. Important contracts are signed and innovative ideas are followed up on working days. But in order to get the most out of each of these days, it’s important to charge the creative batteries. After a long day of meetings and seminars, it’s time for an inspiring top up. At Drammens Museum, that’s exactly what you get. New colours are added to the grey, everyday palette. A stylish chair, a beautiful painting, or simply a glass of wine, enjoyed in our cultural surroundings will soon warm up the conversation – that important conversation.