Meny

HALLINGTUNET

Utstilling på Rueloftet
2. juni til 3. september

Hver dag kl. 11.00–15.00

Gratis inngang

Åpne stuer på Hallingtunet
2. juni til 3. september
Polske og tyrkiske museumsverter ønsker
velkommen inn i bygningene
Hver onsdag kl. 15.00–19.00
Innsyn gjennom døråpningene hver dag
kl. 11.00–15.00. Gratis inngang

Åpningstider 2018

Haveanlegget er åpent hver dag  fra 1. mai til 31. oktober fra kl 09.00 - 21.00 

Kiosken

26.mai til 16. september
Lørdager og søndager 11-15

25. juni til 19. august
Hver dag 11-15

Hovedbygningen

Omvisninger i hovedbygninger hver åpningsdag kl.12

Omvisning kr.50,- (barn u12år gratis)

Åpent helgeverksted

Lørdag og søndag kl. 11.00 - 17.00

MarienlystMuseumsbygningen

Åpent verksted hver helg

Vårt formidlingsrom er åpent hver helg og her har våre pedagoger tilrettelagt kreative oppgaver til barn i alle aldre. 

Åpen lokalhistorisk utstilling


​Tospråklige museumsverter kan ønske nye og gamle drammensere velkommen til lokalhistorisk utstilling om Drammens elva i sommer.

2. juni til 3. september

Lørdager og søndager 11-15

Gratis inngang

Sjøbodens to etasjer som rommer utstillingen "Drammenselva - sett gjennom en sjøbu", viser temaer som tømmerfløting, tømmermåling, organisering av tømmerlivet, skipstømmermannsverktøy, lensebinding, industrien langs elva med sagbruk, papirfabrikker og teglverk, nedsetterbåter, sjøbuene i Drammen, fisketradisjoner, og kommunikasjonen på og over elva.

Utstillingen består både av gjenstander, fotografier og beskrivende tekster for de forskjellige temaene og publikum kan selv gå rundt å lære mer om byens historie

Vi ønsker at både nye og gamle drammensere skal få oppleve denne utstillingen og holder den åpen hver helg i sommer. Det er i tillegg fullt mulig for grupper å bestille et besøk når som helst mellom slutten av mai og midten av september.

Årets nye tilbud til Drammens befolkning er at vi vil ha tospråkelige museumsverter som ønsker alle velkommen mellom kl. 12.00 og 15.00, og kan tilrettelegge besøket for publikum på polsk på lørdager og på tyrkisk på søndager. Tilbudet vil være gratis alle åpningsdager.

Alle ønskes velkommen – og vi strekker en ekstra hånd ut til drammensere som ønsker å oppleve utstillingen på polsk eller tyrkisk.

 


 

Velkommen til vårprogrammet for Folkeakademiet 2018

10. januar: Geir Helljesen kåserer om den betydningen politikere og kulturpersonligheter har hatt for vårt samfunn og hvordan han møtte dem gjennom sitt arbeid i NRK.

Geir Helljesen (født 1. juli 1939) er journalist i NRK. Helljesen jobbet i politisk avdeling i NRK, og er særlig kjent som ekspertkommentator og analytiker under kommunevalg og stortingsvalg. Han gikk av med pensjon etter stortingsvalget i september 2009.

Han begynte i Dagsrevyen i 1968 og har vært medlem av NRKs styre som representant for de ansatte fra 1990 til 2008. Helljesen kommer opprinnelig fra Bergen, men har bodd i Oslo hele sitt voksne liv.

 

7. februar : Harald Herresthal har skrevet bok om sin mor. Hun ble gravid med en tysk soldat og opplevde noen tøffe år etter krigen I Tyskland og I Norge.

«Min mor valgte meg» handler om den 20 år gamle ungpiken Bjørg fra Narvik som under krigen forelsket seg i den 12 år eldre tyske soldatmusikeren Heinz og ble gravid med ham. Hun nektet å ta abort, måtte reise til det krigsherjede Tyskland og mistet sitt norske statsborgerskap. Først etter over ti vanskelige år kunne familien gjenforenes i Vestfossen i Norge.

Det er også historien om en familie som gjennom generasjoner på en imponerende og fremragende måte har preget musikklivet i Tyskland og Norge, ikke minst ved forfatteren selv som professor og rektor ved Norges musikkhøyskole, utøvende musiker og forfatter av et utall artikler og bøker om musikk både på norsk og tysk.

Harald Herresthal (1944) er organist og professor em. ved Norges musikkhøgskole. Som organist, pedagog og faglitterær forfatter har han spilt en aktiv rolle i norsk musikkliv. Han regnes for å være en av de fremste ekspertene på norsk musikkhistorie og har publisert en lang rekke bøker på norske og europeiske forlag. Harald Herresthal er æresdoktor ved Universität der Künste i Berlin.

 

28. februar: Sylo Taraku – Integrering i Drammen. 

 

18. april:  Arne Johan Vetlesen - Miljøfilosofi

 

2. mai: Jan Kjærstad om sin siste bok «Berge». Dagbladets anmelder ga boken seks og konkluderte med at dette var «en av hans sterkeste romaner noensinne». Post 22. juli har Kjærstad skrevet en bok om Arbeiderpartiet, statsapparatet, makt og terror. Fiksjonen er et bestialsk drap på en arbeiderpartipamp og hans familie. Ytre sett handler Berge om drapene som blir oppfattet som et terrorangrep og utløser en nasjonal reaksjon som minner til forveksling om tilstanden i Norge etter 22. juli. - Mange kvier seg fordi det er så krevende. Det er et vepsebol. Samtidig er det, med sin dramatikk, nettopp den utfordringen alle forfattere leter etter. Flere kommer helt sikkert til å skrive om det, sier Kjærstad til avisen.

Barnas Kunstklubb 2018

Barnas Kunstklubb er 7 ganger i året og passer for barn mellom 5 og 12 år. Vi møtes på søndager kl. 11.00 - 12.30.

21. januar

11. mars

8. april

27. mai ( havedagen)

16. september

14. oktober

18. november

 2. desember ( julemarkedet)

Våren 2018

Man. 29. januar kl. 1800 på Drammens Museum. Oppstart croquis. 10 ganger til og med 16. april.

Ons. 21. februar kl. 1800 i Lychepaviljongen. ”Fra tutekanne til silkebroderi. Nancy Nyrud om sitt utvalg fra museets samlinger.

Ons. 21. mars kl. 1900 på Drammens Museum. Årsmøte med Ragnar O. Hauge om sin kunst.

Tir. 10. april kl. 21.00 i Kino City. Kunstfilm ”A Clockwoork Orange”, regi Stanley Kubricks.

Ons. 30. mai kl. 1900 på Drammens Museum. Åsmund Thorkildsen om Odd Nerdrum.  

Lør. 9. juni kl. 1200 i Vestfossen kunstlaboratorium. Omvisning med Morten Viskum.

Ons. 13. juni kl.1900 i Lychepaviljongen. Åpning Drammen Kunstforenings sommerutstilling: ”Odd Nerdrum Komplett”.

AKTIVITETER 

Søndag   7. mai: kl.12-15   Åpen landhandel hver søndag fremover (unntatt i juli), ViPPS eller KONTANTER!

Søndag 14. mai: kl. 12-15  Dugnad på jordet ved Basolstua

Søndag 18. juni: kl. 11-15  Til seters: Slåttedag på setervollen, aktiviteter for barna og rømmegrøt

Søndag   3. sept.: Markensdag og innvielse av danseplattingen

Søndag 24. sept.: Barnas dag «Barn i gamledager»

Lørdag     2. des.:  Førjulsmoro for hele familien.

Barnas Kunstklubb

 

Barnas kunstklubb er åpen for deg mellom 5 og 12 år. Klubben arrangerer spesialomvisninger og verksted.

Vi møtes 8 søndager i året kl.11.00 - 12.30 i Lychepaviljongen. Det koster kr.25 per barn.
De voksne, som følger barna, får gratis entrè og kan gå i de mange utstillingene på museet,
eller nyte en deilig stund i vår hyggelige kafè i Lychepaviljongen, mens barna er på kunstklubb!

<p>Omvisning for Røde Kors sin Internasjonale kvinnegruppe i Gjenstander for livet</p>

Omvisning for Røde Kors sin Internasjonale kvinnegruppe i Gjenstander for livet

Møteplass Museet

"Møteplass Museet" skal være en uformell møteplass, og er en åpen invitasjon til barn og voksne i flerkulturelle foreninger og grupper i Drammen om en gratis , dialogbasert omvisning der vi henter inn tolk etter behov. Disse foreningen oppfordres til å ta kontakt for å melde sin interesse for tilbudet.

Vi bruker de gamle husene på Marienlyst, med et besøk i Torpostua, og utstillingene, "Glimmer og gavn" og "Gjenstander for livet", knyttet til by og bygds folkekunst og gjenstander fra 17 - 1800 tallet. Etterpå blir det sosialt samvær med kaffe og vafler i Lychepaviljongen, eller i museumsparken.
Dette er et gratis tilbud med ønske om å nå ut til nye brukere.

Ta kontakt! 
Et besøk varer ca.1 1/2 time.

Velkommen til å lage en avtale med oss!

 Kontaktperson: 
Maria Ianke

mi@drammens.museum.no

 


 

!

Åpningstider 2018

Mandag -  fredag: 11.00 - 15.00
Onsdag:  11.00 - 20.00
Lørdag og søndag: 11.00 - 17.00

Drammens Museum leier ut ærverdige Austad gård til bryllup, selskaper og andre arrangement.
Kontakt Margit K. Opheim på telefon 32 20 09 41 for spørsmål vedrørende leie.

Gigantiske seilskuter fosset inn i fjorden for fulle seil. Kasser med eksotisk te, vakre stoffer og de nydeligste serviser ble lempet varsomt i land, mens tømmer fra Drammen og Opplandets skoger ble fraktet ombord.

Drammen havn sydet på 1600- og 1700-tallet. Seilskutene kom og gikk, fylt til randen av datidens kostbare varer. Kulturelle impulser invaderte byen, og drammenserne fylte hjemmene sine med porselensserviser, møbler, vakre tapeter og andre herligheter fra den store verden. Det var på denne tiden maleriene ble vanlig i de rike hjemmene, og det var portretter som var mest populært. Klesstilen var preget av det ekstravagante, og rokokko-stilen med stramme liv og struttende skjørt var ettertraktet. Den myldrende skipstrafikken brakte med seg kjolestoffer som pirret fantasien, og gjorde det mulig å kopiere den europeiske moten. La deg inspirere, du også.

Sted: Hovedbygningen Omvisning: 25 min Servering: Mineralvann/vin Varighet: 60-90 min
 

Maskeradeball i overdådige ballkjoler. Fnisende jenter med pudderdåser og parykker. Konversering mellom herrene over rause konjakker og importerte sigarer. Alt mens tjenestefolket svettet i kulissene.

Kontrastene var store i 1700- og1800-tallets Drammen. Borgerskapet sto høyt hevet over samfunnet generelt, og de ønsket å vise at de tilhørte den europeiske høykulturen. Nøstetangen glassverk representerte denne epoken godt med sine vakre glasskreasjoner. Glassverket åpnet dørene i 1741 og opplevde en enorm popularitet. Glassverket ble flyttet til Hurdal i 1777 på grunn av mangel på brensel. Drammens Museum har en stor samling Nøstetangenglass, blant annet flere vakre pokaler og drikkeglass. Drammensfajanse står også sentralt i denne perioden, flere gode eksempler finnes på museet. Status og posisjon var viktig, alt som kunne understreke borgerskapets gode økonomi ble fraktet inn i hjemmene. På slutten av 1800-tallet var hjemmene preget av stilforvirring, og et overklassehjem inneholdt gjerne både barokke og orientalske elementer, gjerne iblandet litt dragestil

Sted: Hovedbygningen Omvisning: 25 min Servering: Mineralvann/vin Varighet: 60-90 min
 

Skummende øl i rosemalte boller og gedigne krus. Det ble ikke spyttet i glasset når viktige avtaler skulle inngås i gamle dager. Et nikkende blikk og en durabelig slurk øl var like bindende dengang som vår tids signaturer på papiret.


Norsk folkekunst er synonymt med bygdekunst, og rosemalingen står sentralt i denne kunstformen. Folkekunstnerne var vanlige bygdefolk som lagde brukskunst på fritida. Mennene drev ofte med treskjæring og rosemaling, mens kvinnene gjerne sydde og broderte folkedrakter. Teknikken gikk i arv, og det var ofte store forskjeller på folkekunst fra ulike deler av landet. Selv om norsk folkekunst er en helnorsk kunstform, ble datidens folkekunstnere inspirert av importerte varer, og man kan faktisk trekke paralleller mellom motiver på norske ølfat og kinesiske porselensvaser. Ølboller- og krus hadde en helt spesiell posisjon i datidens samfunn. Viktige avtaler ble beseglet over godt øl, og dråpene ble servert i forseggjorte fat eller boller. Dekoren var vakker, og det var ofte inskripsjoner på innsiden. “Denne skaal er meget net, drik af dentil du bliver met”.

Ølbolle fra Hallingdal.

Sted: Hovedbygningen Omvisning: 25 min Servering: Mineralvann/øl Varighet: 60-90 min

Noen ganger er det vanskelig å velge, og Ole Brumms kjente setning frister på tungen. Sosialt samvær og en titt på museets skatter mellom møteslutt og middag? Joda, det ordner seg!

Denne kulturpakken vil gi deltagerne en kort presentasjon av Drammens Museum, og byr deretter på fri bevegelse i utstillingene. Det vil bli servert en apéritif, og deltagerne vil få et godt innblikk i kunstsamlingen som består av verk fra de tidligste maleriepokene

Sted: Lychepaviljongen Presentasjon: 10 min Servering: Mineralvann/vin/snacks Varighet: Valgfritt

Grupper og enkeltpersoner kan bestille omvisning på alle våre anlegg. Vi kan tilpasse opplegg etter eget ønske. 

Vi kan tilpasse opplegg etter eget ønske.
Pris for omvisning er kr. 400,- (pr 25 pers).
Det tilkommer billettpriser
 

Kontakt museet på telefon 32 20 09 30 for bestillinger av omvisning og gruppebesøk.

Butikken i Lychepaviljongen tilbyr et godt utvalg med spesialbøker innen billedkunst, arkitektur, design, folkekunst, kunstindustri og havekunst. I tillegg tilbys et skiftende utvalg av norsk og nordisk kunsthåndverk og design. Butikken følger museets åpningstider.

<p>
	Margit K. Opheim</p>

Margit K. Opheim


Drammens Museum driver egen kafé i hyggelige lokaler i Lychepaviljongen.

Kafeen tilbyr et utvalg baguetter og rundstykker, varm suppe og hjemmmebakte kaker.

Det kan tilrettelegges for servering av kalde og varme retter ved spesielle anledninger.

Kontakt Margit K. Opheim på tlf 32 20 09 41 eller mail margit.k.opheim@drammens.museum.no


 

!

Rene linjer og funksjonalitet. Nøkternhet og naturlig materialvalg.Scandinavian Design representerte en myk og lett innredning.Endelig ble de nordiske landene toneangivende for en hel verden.

Design – “the human ability toshape and make environment that servepractical needs and give meaning to life”. John Heskett

Estetikk og enkelhet ernøkkelbegreper når det gjelder Scandinavian Design, som oppstodi perioden mellom 1930 og 1960. For første gang i historien laSkandinavia internasjonale føringer,og design fra de nordiske landene blehøyt verdsatt. Uttrykket var enkelt,ofte utformet i naturlige råvarer somtre, skinn og ubehandlede tekstiler.Drammens Museum har en betydeligsamling gjenstander og malerier fradenne tiden, og viser noe av breddenblant de norske, svenske og danskedesignerne og arkitektene. Nårdet gjaldt malerkunsten var epokendominert av det abstrakte. Konkretelinjer og flater var viktig også her,og kunstnerne var opptatt av atutrykket skulle harmonere.Deltagerne vil her få et verdifulltinnblikk i denne spennende epokensom i ettertid fremstår som enstorhetstid for Skandinavia.

  • Sted: Lychepaviljongen
  • Omvisning: 25 min
  • Servering: Mineralvann/vin
  • Varighet: 60-90 min

Kulturpakkene er et tilbud med omvisning av ulik varighet og servering av drikke for grupper på mellom 20 og 50 personer, hovedsaklig konferansegrupper gjennom hotellene i Drammen. Alle pakkene tar utgangspunkt i våre faste samlinger, kunst- og designutstillingene i Lychepaviljongen og de kulturhistoriske samlingene i hovedbygningen.

Drammens Museum tilbyr seks ulike kulturpakker, alle med unikt innhold av gjenstander og malerier fra viktige tidsepoker innen norsk kunst:

Romantiske skildringer av hverdagslige hendelser: To piker i sine peneste kjoler, trær som omkranser en rolig innsjø, en gutt som kvierseg for sommerens kanskje første bad. Norske kunstnere tok medseg lerretet ut i virkeligheten – akkurat som de franske.

Norsk malerkunst ble sterkt påvirket av Frankrike fra slutten av 1870-tallet og første halvdel av 1900-tallet. Oppfinnelsen av malingstuben gjorde kunstnerne mer mobile, og staffeliene ble brakt ut i naturen.Lyset og atmosfæren ble fanget på lerretet, og bildene fra denne tiden er levende i sin uttrykksform, uten å bli detaljerte.Drammens Museum har en flott samling malerier fra perioden, noe som gir et godt innblikk i denne revolusjonerede epoken av norsk malerkunst. De naturalistiske malerne opplevde sin storhetstid med friluftsmalerier. Typiske representanter for tiden var Hans Heyerdahl, Erik Werenskiold og Henrik Sørensen, som alle er representert i museet.

  • Sted: Lychepaviljongen
  • Omvisning: 25 min
  • Servering: Mineralvann/vin
  • Varighet: 60-90 min

Billettpriser

Voksne kr. 50,-
Studenter, honnør kr. 25,-
Familie (to voksne med barn) kr. 75,-
Grupper over 15 personer kr. 25,- pr. pers
Omvisning, etter bestilling (pr 25 pers) kr. 400,-

Alle skoleklasser har gratis inngang på Drammens Museum i åpningstiden.

F R E S H E N  U P YO U R PA L E T T E
There are many working days in an ordinary week – thank goodness. Important contracts are signed and innovative ideas are followed up on working days. But in order to get the most out of each of these days, it’s important to charge the creative batteries. After a long day of meetings and seminars, it’s time for an inspiring top up. At Drammens Museum, that’s exactly what you get. New colours are added to the grey, everyday palette. A stylish chair, a beautiful painting, or simply a glass of wine, enjoyed in our cultural surroundings will soon warm up the conversation – that important conversation.