Meny

Kulturkveld - Hvordan kom action painting til Drammen?

Onsdag 11. november kl. 18.00

Marienlyst

Hvordan kom action painting til Drammen?

Vi har invitert drammensforfatteren Kristan Klausen til samtale med direktør Åsmund Thorkildsen. I Kristian Klausens seneste roman Døden i arbeid har han skapt et univers hvor den kjente amerikanske kunstneren Mark Rothko bor i Drammen sammen med kunstneren Agnes Martin. Hovedpersonene i Døden i arbeid forviller seg også inn i museumsparken og Konnerudgata har fått en viktig symbolsk betydning. Drammenser og direktør Åsmund Thorkildsen er på sin side en av de fremste ekspertene på amerikansk etterkrigskunst. Med dette som utgangspunkt vil Thorkildsen og Klausen ha en samtale som tar utgangspunkt i denne perioden i kunsthistorien.

Arrangementet vil streames, men det er også mulig å være publikum. Vi har begrenset publikum til 30 stk. Send en mail til ida.klingvall@drammens.museum.no for påmelding.

!

Barnas Kunstklubb

Velkommen til Barnas Kunst Klubb på søndag! Vi kommer til å studere den vakre lysekronen som er laget av Dale Chihuly. Hvordan er den laget? I hvilke materiale og hvem er egentlig Dale Chihuly? Vi lar oss inspirere av Dale Chihulys lysekrone og lager en hengende skulptur. Hva er nabofarger? Det skal vi finne ut av og jobbe med. Velkommen til en fargeglad dag på Museet!

!

Våre markedsboder er nå full-booket for årets julemarked. 

Kulturminnedagene 2020

I uke 37 er det mye som skjer hos oss i forbindesle med Kulturminnedagene.

Onsdag 9. septemeber kl. 17.00 - 19.00 åpner vi utstillingen Hverdagshest og høytidshest. På grunn av koronasituasjonen vil dørene åpnes kl 17.00 slik at vi kun har et begrenset antall inne i utstillingen om gangen. Åpningstalene vil foregå kl. 18.00 og det vil foregå utendørs på Hallingtunet. I tusenvis av år har hesten vært en del av menneskenes hverdag, og like lenge har den deltatt i deres høytidsfeiringer. Verden over har hesten trukket plogen på åkeren og tømmerstokken i skogen – men også vognen med brudekisten og sleden med den døde.I en ny fast utstilling anskueliggjør vi disse to sidene ved bondens hest. Det skjer i Villandstallen på Hallingtunet. I første etasje møter vi hverdagshesten, i andre etasje høytidshesten under feiringen av livets to store overganger. Villandstallen ble reist i Hol i Hallingdal for 300 år siden, og 200 år senere gjenreist på Drammens Museum. Utstillingen markerer således også stallens 300-årsjubileum.

Museumsforeningen holder Kiærpaviljongen  åpen onsdag 9. september.

Vår lokalhistoriske utstilling om Drammenselva og dens betydning for byens næringsliv er åpen daglig kl. 11.00 - 15.00  fra 5. - 13. september med tospråkelige museumsverter tilstede.

I samarbeid med Fortidsminneforeningen blir det holdt to kurs  på Friluftsmuseet på Bragernesåsen i uke 37.  Det ene kurset er for lokale/ regionale håndverkere som ønsker mer erfaring med tradisjonshåndverk og omfatter reparasjonslaft. Kurset skal foregå på Numedalstunet. Det andre er innføring i stolpekonstruksjon (for elever fra Åssiden vgs). På dette kurset skal de sette opp en stolpekonstruksjon på Skysstunet mellom Vikebygningen og Verksteded.

Gulskogen park

Åpen hver dag fra 1. mai til 31. oktober kl. 09.00 - 21.00

Gulskogen Gård

Gulskogen 2020

Sommersesongen 2020 er litt annerledes enn tidligere år ettersom museet må ta hensyn til helsemyndighetenes råd om smittevern for å hindre koronaspredning. Det blir derfor ikke mulig å samle publikum til omvisning i hovedbygningen denne sommersesongen. Parken blir holdt åpen som vanlig og vi oppfordrer publikum til å besøke parken i sommer å legge merke til alle de forskjellige elementene i parken.

Barnas Kunstklubb

Er du interessert i kunst og kultur? Glad i å skape ting med hendene? Da er Barnas Kunstklubb noe for deg mellom 5 og 12 år.

Vi starter alltid med en omvisning  tilrettelagt for barn i en av våre utstillinger. Etterpå går vi i verkstedet og lager noe som er inspirert av det vi har sett.

Vi møtes 8 søndager i året i Museumsbygningen. Det koster kr 25 per barn. Men barna er på kunstklubb, kan de voksne gå i de mange utstillingene på museet eller nyte en deilig stund i vår hyggelige kafé i Lychepaviljongen.

Høsten 2020 møtes vi 20. september, 18. oktober og 22. november.

BARNAS KUNSTKLUBB

Du har sikkert sett noe rosemalt en gang? En drikkebolle, en kiste, eller tak og vegger inne i en gammel, laftet bygning. Visste du at rosemaling ikke bare er pynt?

På Drammens museum har vi nå en utstilling som heter «Livets symboler». Den utstillingen viser nettopp hva symbolene i rosemalingen kan bety.

Rosemalingen er full av koder i form av et billedspråk, nesten som en tegneserie! Før i tiden kunne folk lese disse kodene og forstå hva rosemaleren ville fortelle når han malte akkurat det han malte. Det mener direktøren for Drammens museum, Åsmund, og han har skrevet en bok om dette.

Blir du litt nysgjerrig nå? Liker du å knekke koder?

Se her, dette motivet er noe som blir kalt en urtepotte. Den forteller om fruktbarhet, nytt liv og vekst. Urtepotta er en måte å male livets tre på. Livets tre er et bilde eller symbol for slektens familietre eller slektstre som det også kalles.  Slektstreet viser hvem som er dine foreldre og hvem som er dine foreldres foreldre og så videre, flere generasjoner tilbake i tid. Har du sett din families slektstre? Om du får hjelp av noen i din familie, kan du tegne ditt eget slektstre! Om du søker på slektstre på nett finner du mange forslag til hvordan du kan lage dem.

Hvor mange generasjoner tilbake kommer du? Når du vet hva dine forfedre og mødre het, får du kanskje lyst til å vite mer om dem. Hvor kom de fra? Hva levde de av? Hvordan så deres hus, klær og gjenstander ut?

Familiens historie, et folks historie, det er spennende å vite noe om. Drammens museum er full av historier fra fortid og nåtid! Fra 15. juni åpner museet opp etter en Koronapause.

Det er ditt museum og du kan komme hit når du vil.

!

Digital boklansering og utstillingsåpning

Livets symboler

Museumsbygningen

Velkommen til boklansering og utstillingsåpning

Dette vil foregå digitalt på grunn av coronasituasjonen. Vi lanserer volume 1 med tittelen Tabernaklet og den hellige gral i vår nye forskninspublikasjonsserie skrevet av direktør Åsmund Thorkildsen og har utstillingsåpning av Livets symboler i Visningsrommet samme kveld. 

Gå inn på denne linken her:

https://www.facebook.com/events/222881705646289/

Tabernaklet og den hellige gral

Lanseres onsdag 29. april kl. 18.00

Marienlyst

<p>Direktør og forfatter av boken Åsmund Thorkildsen.</p>

Direktør og forfatter av boken Åsmund Thorkildsen.

Volum 1 i Drammens Museums Skriftserie Tabernaklet og den hellige gral

Lanseringen onsdag 29. april kl. 18.00. 

https://www.facebook.com/events/222881705646289/

Boken er resultatet av et mangeårig forskningsarbeid der de heldekorerte bondestuene i Hallingdal og etter-reformatoriske dekorasjoner i Numedalskriker, tolkes som bilder på Tabernaklet, det kunstferdig vevde telt som beskyttet paktens ark da Moses førte jødefolket gjennom ørkenen. Paktsarken ble etter ørkenvandringen ifølge Bibelen brakt inn i det nybygde Salomos tempel i Jerusalem. Grunnen til at disse tolkningene har kunnet bli så tett underbygget i boken er funn etter nærstudier, ikke bare av bibeltekstene, men i disse monumentene selv, som er studert tett på og fotografert. Disse fotografiene brukes både i boken og på utstillingen.

Boken er et originalt bidrag til ornamentsforskningen, både i forhold til den internasjonale forskningen siden slutten av 1800-tallet og slik dette fantastiske materialet er diskutert av norske kunsthistorikere og kulturhistorikere. Felles for denne tradisjonen har vært at slike ornamenter ikke har noe innhold, ikke er noe symbolsk som refererer til kulturelle verdier, verdensbilder eller religiøse fortellinger, utover en generell skjønnhetssans og behov for visuell orden. Boken inneholder et relativt grundig oppgjør med denne tradisjonen, som altså ikke ville forfølge formers åpning inn mot meningsfylt innhold.

Pris kr 349,- + porto

Bestilling sendes til post@drammens.museum.no

Oppdatering i anledning situasjonen med spredning av koronavirus.

Oppdatering i anledning situasjonen med spredning av koronavirus.

Lychepaviljongen og Museumsbygningen gjenåpnes 15. juni.

Hallingtunet holdes åpent fra 15. juni (gitter i dørene), men vertskap først fra søndag 2. august til 27. september, og daglig uken Villandstallen åpner i Kulturminneuken

Gulskogen gårds hovedbygning vil holdes lukket hele sesongen. Haveanlegget er åpent hver dag fra 1. mai - 31. oktober.

Sjøboden åpner i helgene fra 1. august til 13. september og daglig i Kulturminneuken
Vi følger situasjonen og råd fra Folkehelseinstituttet fortløpende.

Oppdatering i anledning koronasituasjonen

Gulskogen gårds hovedbygning og kiosk/butikk holdes lukket hele sesongen.

Gulskogen gårds parkanlegg holdes åpent hver dag fra 09-21 fra 1. mai til 31. oktober 2020.

Drammen Kunstforening

Drammen Kunstforening er en medlemsforening som er åpen for alle som er interessert i billedkunst innenfor forskjellige retninger og teknikker. Siden 18. mai 1867 har vi vært i drift uten opphold, og dermed en av landets eldste av sitt slag. I 150 år har foreningen gitt byens innbyggere mulighet til å møte billedkunst i ulike sammenhenger og situasjoner. I jubileumsåret har foreningen rundt 250 kunst- og kulturinteresserte medlemmer. Et aktivt styre legger vekt på å gi medlemmene gode kunstopplevelser.

VÅRPROGRAM 2020 Drammen Kunstforening

27. januar kl. 1800 Drammens Museum: Oppstart Croquis i Workshop-rommet, Drammens Museum. 10 mandager til og med 30. mars.

Tirsdag 17. mars kl. 2000 Union Scene: I samarbeid med Drammen Filmklubb viser vi The Maltese Falcon fra 1941 i regi av John Huston. Malteserfalken ble Humphrey Bogarts gjennombrudd i rollen som den legendariske privatdetektiven Sam Spade. Et must for alle fininteresserte. Harald Gautneb innleder.

https://drammenfilmklubb.no/program.html

18. mars kl. 1800 Drammens Museum: Årsmøte Drammen Kunstforening med årsmelding, årsregnskap og valg til styret. Enkel servering samt kunstforedrag.  Mer informasjon følger.

20. april kl.1800 Drammens Museum: Pop-up-utstilling av vårens Croquis-arbeider. En rekke mandager hver vår og høst tegner et tyvetalls deltakere croquis i regi av Drammen Kunstforening. Flere av dem vil stille ut sine arbeider som vil være til salgs.

7. juni kl. 1200 Utflukt. Nå som Kistefos nye museumsbygg, The Twist, står ferdig, spent over Randselva som en bro mellom nord- og sørsiden, er Christen Sveaas visjon om en symbiose mellom industri, skulptur og kunst komplett. Vi reiser samlet fra Drammens Museum til Kistefos. Omvisning og enkel servering inkludert. Mer informasjon følger.

10. juni kl. 1800 Drammens Museum: Et eksklusivt og spennende og møte med sommerens hovedutstiller i Lychepaviljongen. Kunstfotograf og utflyttet Drammenser Erik Asla i samtale med Harald Gautneb. Bildene Asla stiller ut er kunstfotografier av hav med horisonter og himmel. Han bruker en spesiell teknikk med å bevege kameraet for å skape et stilisert, «stofflig» uttrykk av sine motiver.

17. juni kl. 1800 Lychepaviljongen: Drammen Kunstforening åpner sin årlige sommerutstilling. Kunstfotograf og Los Angeles-basert ex-drammenser Erik Asla viser separatutstillingen «Stillhetens bevegelse».

22. januar: Gunnar Garfors om alle verdens land

19. februar : Kunsthistorie med Tommy Sørebø på 60 minutter

1. april : Thor Gotaas om Oddvar Brå

15. april : Kjartan Fløgstad om sitt forfatterskap

27.  mai: Kristin Hetle: UN women

NB: Husk at vi i 2020 begynner 18.00. 

Friluftsmuseets venner

Friluftsmuseets venner ble stiftet på Spiralen Cafe & Restaurant 9. desember 2015. Venneforeningen har som formål å arbeide for økt aktivitet ved Drammens museums Friluftsmuseum på Slettåsen, Spiraltoppen. Med dette vil foreningen skape økt kunnskap og forståelse for Friluftsmuseet. 

http://www.friluftsmuseet.no/aktivitetsplan/

Barnas Kunstklubb

 

Barnas kunstklubb er åpen for deg mellom 5 og 12 år. Klubben arrangerer spesialomvisninger og verksted.

Vi møtes 8 søndager i året kl.11.00 - 12.30 i Lychepaviljongen. Det koster kr.25 per barn.
De voksne, som følger barna, får gratis entrè og kan gå i de mange utstillingene på museet,
eller nyte en deilig stund i vår hyggelige kafè i Lychepaviljongen, mens barna er på kunstklubb!

<p>Omvisning for Røde Kors sin Internasjonale kvinnegruppe i Gjenstander for livet</p>

Omvisning for Røde Kors sin Internasjonale kvinnegruppe i Gjenstander for livet

Møteplass Museet

"Møteplass Museet" skal være en uformell møteplass, og er en åpen invitasjon til barn og voksne i flerkulturelle foreninger og grupper i Drammen om en gratis , dialogbasert omvisning der vi henter inn tolk etter behov. Disse foreningen oppfordres til å ta kontakt for å melde sin interesse for tilbudet.

Vi bruker de gamle husene på Marienlyst, med et besøk i Torpostua, og utstillingene, "Glimmer og gavn" og "Gjenstander for livet", knyttet til by og bygds folkekunst og gjenstander fra 17 - 1800 tallet. Etterpå blir det sosialt samvær med kaffe og vafler i Lychepaviljongen, eller i museumsparken.
Dette er et gratis tilbud med ønske om å nå ut til nye brukere.

Ta kontakt! 
Et besøk varer ca.1 1/2 time.

Velkommen til å lage en avtale med oss!

 Kontaktperson: 
Maria Ianke

mi@drammens.museum.no

 


 

!

Drammens Museum leier ut ærverdige Austad gård til bryllup, selskaper og andre arrangement.
Kontakt Margit K. Opheim på telefon 32 20 09 41 for spørsmål vedrørende leie.

Gigantiske seilskuter fosset inn i fjorden for fulle seil. Kasser med eksotisk te, vakre stoffer og de nydeligste serviser ble lempet varsomt i land, mens tømmer fra Drammen og Opplandets skoger ble fraktet ombord.

Drammen havn sydet på 1600- og 1700-tallet. Seilskutene kom og gikk, fylt til randen av datidens kostbare varer. Kulturelle impulser invaderte byen, og drammenserne fylte hjemmene sine med porselensserviser, møbler, vakre tapeter og andre herligheter fra den store verden. Det var på denne tiden maleriene ble vanlig i de rike hjemmene, og det var portretter som var mest populært. Klesstilen var preget av det ekstravagante, og rokokko-stilen med stramme liv og struttende skjørt var ettertraktet. Den myldrende skipstrafikken brakte med seg kjolestoffer som pirret fantasien, og gjorde det mulig å kopiere den europeiske moten. La deg inspirere, du også.

Sted: Hovedbygningen Omvisning: 25 min Servering: Mineralvann/vin Varighet: 60-90 min
 

Maskeradeball i overdådige ballkjoler. Fnisende jenter med pudderdåser og parykker. Konversering mellom herrene over rause konjakker og importerte sigarer. Alt mens tjenestefolket svettet i kulissene.

Kontrastene var store i 1700- og1800-tallets Drammen. Borgerskapet sto høyt hevet over samfunnet generelt, og de ønsket å vise at de tilhørte den europeiske høykulturen. Nøstetangen glassverk representerte denne epoken godt med sine vakre glasskreasjoner. Glassverket åpnet dørene i 1741 og opplevde en enorm popularitet. Glassverket ble flyttet til Hurdal i 1777 på grunn av mangel på brensel. Drammens Museum har en stor samling Nøstetangenglass, blant annet flere vakre pokaler og drikkeglass. Drammensfajanse står også sentralt i denne perioden, flere gode eksempler finnes på museet. Status og posisjon var viktig, alt som kunne understreke borgerskapets gode økonomi ble fraktet inn i hjemmene. På slutten av 1800-tallet var hjemmene preget av stilforvirring, og et overklassehjem inneholdt gjerne både barokke og orientalske elementer, gjerne iblandet litt dragestil

Sted: Hovedbygningen Omvisning: 25 min Servering: Mineralvann/vin Varighet: 60-90 min
 

Skummende øl i rosemalte boller og gedigne krus. Det ble ikke spyttet i glasset når viktige avtaler skulle inngås i gamle dager. Et nikkende blikk og en durabelig slurk øl var like bindende dengang som vår tids signaturer på papiret.


Norsk folkekunst er synonymt med bygdekunst, og rosemalingen står sentralt i denne kunstformen. Folkekunstnerne var vanlige bygdefolk som lagde brukskunst på fritida. Mennene drev ofte med treskjæring og rosemaling, mens kvinnene gjerne sydde og broderte folkedrakter. Teknikken gikk i arv, og det var ofte store forskjeller på folkekunst fra ulike deler av landet. Selv om norsk folkekunst er en helnorsk kunstform, ble datidens folkekunstnere inspirert av importerte varer, og man kan faktisk trekke paralleller mellom motiver på norske ølfat og kinesiske porselensvaser. Ølboller- og krus hadde en helt spesiell posisjon i datidens samfunn. Viktige avtaler ble beseglet over godt øl, og dråpene ble servert i forseggjorte fat eller boller. Dekoren var vakker, og det var ofte inskripsjoner på innsiden. “Denne skaal er meget net, drik af dentil du bliver met”.

Ølbolle fra Hallingdal.

Sted: Hovedbygningen Omvisning: 25 min Servering: Mineralvann/øl Varighet: 60-90 min

Noen ganger er det vanskelig å velge, og Ole Brumms kjente setning frister på tungen. Sosialt samvær og en titt på museets skatter mellom møteslutt og middag? Joda, det ordner seg!

Denne kulturpakken vil gi deltagerne en kort presentasjon av Drammens Museum, og byr deretter på fri bevegelse i utstillingene. Det vil bli servert en apéritif, og deltagerne vil få et godt innblikk i kunstsamlingen som består av verk fra de tidligste maleriepokene

Sted: Lychepaviljongen Presentasjon: 10 min Servering: Mineralvann/vin/snacks Varighet: Valgfritt

Grupper og enkeltpersoner kan bestille omvisning på alle våre anlegg. Vi kan tilpasse opplegg etter eget ønske. 


Pris for omvisning er kr. 750,- (pr 25 pers).
Det tilkommer billettpriser
 

Kontakt museet på telefon 32 20 09 30 eller på e-post formidling@drammens.museum.no for bestillinger av omvisning og gruppebesøk.

Butikken i Lychepaviljongen tilbyr et godt utvalg med spesialbøker innen billedkunst, arkitektur, design, folkekunst, kunstindustri og havekunst. I tillegg tilbys et skiftende utvalg av norsk og nordisk kunsthåndverk og design. Butikken følger museets åpningstider.

<p>
	Margit K. Opheim</p>

Margit K. Opheim


Drammens Museum driver egen kafé i hyggelige lokaler i Lychepaviljongen.

Kafeen tilbyr et utvalg baguetter og rundstykker, varm suppe og hjemmmebakte kaker.

Det kan tilrettelegges for servering av kalde og varme retter ved spesielle anledninger.

Kontakt Margit K. Opheim på tlf 32 20 09 41 eller mail margit.k.opheim@drammens.museum.no


 

!

Rene linjer og funksjonalitet. Nøkternhet og naturlig materialvalg.Scandinavian Design representerte en myk og lett innredning.Endelig ble de nordiske landene toneangivende for en hel verden.

Design – “the human ability toshape and make environment that servepractical needs and give meaning to life”. John Heskett

Estetikk og enkelhet ernøkkelbegreper når det gjelder Scandinavian Design, som oppstodi perioden mellom 1930 og 1960. For første gang i historien laSkandinavia internasjonale føringer,og design fra de nordiske landene blehøyt verdsatt. Uttrykket var enkelt,ofte utformet i naturlige råvarer somtre, skinn og ubehandlede tekstiler.Drammens Museum har en betydeligsamling gjenstander og malerier fradenne tiden, og viser noe av breddenblant de norske, svenske og danskedesignerne og arkitektene. Nårdet gjaldt malerkunsten var epokendominert av det abstrakte. Konkretelinjer og flater var viktig også her,og kunstnerne var opptatt av atutrykket skulle harmonere.Deltagerne vil her få et verdifulltinnblikk i denne spennende epokensom i ettertid fremstår som enstorhetstid for Skandinavia.

  • Sted: Lychepaviljongen
  • Omvisning: 25 min
  • Servering: Mineralvann/vin
  • Varighet: 60-90 min

Kulturpakkene er et tilbud med omvisning av ulik varighet og servering av drikke for grupper på mellom 20 og 50 personer, hovedsaklig konferansegrupper gjennom hotellene i Drammen. Alle pakkene tar utgangspunkt i våre faste samlinger, kunst- og designutstillingene i Lychepaviljongen og de kulturhistoriske samlingene i hovedbygningen.

Drammens Museum tilbyr seks ulike kulturpakker, alle med unikt innhold av gjenstander og malerier fra viktige tidsepoker innen norsk kunst:

Romantiske skildringer av hverdagslige hendelser: To piker i sine peneste kjoler, trær som omkranser en rolig innsjø, en gutt som kvierseg for sommerens kanskje første bad. Norske kunstnere tok medseg lerretet ut i virkeligheten – akkurat som de franske.

Norsk malerkunst ble sterkt påvirket av Frankrike fra slutten av 1870-tallet og første halvdel av 1900-tallet. Oppfinnelsen av malingstuben gjorde kunstnerne mer mobile, og staffeliene ble brakt ut i naturen.Lyset og atmosfæren ble fanget på lerretet, og bildene fra denne tiden er levende i sin uttrykksform, uten å bli detaljerte.Drammens Museum har en flott samling malerier fra perioden, noe som gir et godt innblikk i denne revolusjonerede epoken av norsk malerkunst. De naturalistiske malerne opplevde sin storhetstid med friluftsmalerier. Typiske representanter for tiden var Hans Heyerdahl, Erik Werenskiold og Henrik Sørensen, som alle er representert i museet.

  • Sted: Lychepaviljongen
  • Omvisning: 25 min
  • Servering: Mineralvann/vin
  • Varighet: 60-90 min

Billettpriser

Voksne kr. 100,-
Studenter, honnør kr. 50,-
   
Grupper over 15 personer kr. 50,- pr. pers
Omvisning, etter bestilling (pr 25 pers) kr. 750,-

Alle skoleklasser har gratis inngang på Drammens Museum i åpningstiden.

F R E S H E N  U P YO U R PA L E T T E
There are many working days in an ordinary week – thank goodness. Important contracts are signed and innovative ideas are followed up on working days. But in order to get the most out of each of these days, it’s important to charge the creative batteries. After a long day of meetings and seminars, it’s time for an inspiring top up. At Drammens Museum, that’s exactly what you get. New colours are added to the grey, everyday palette. A stylish chair, a beautiful painting, or simply a glass of wine, enjoyed in our cultural surroundings will soon warm up the conversation – that important conversation.